PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Iustitia et pax: Izjava o Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu bila je primjerena i važna

Članovi Komisije Iustitia et pax zaključili su da je izjava Komisije o Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu bila primjerena i važna za konkretnu pomoć nepravedno i nevino osuđenim hrvatskim generalima kao i za razumijevanje hrvatske povijesti i prilika u svjetlu kršćanskoga osjećaja istine, pravde i pomirenja, stoji u priopćenju.

Komisija je sa žaljenjem konstatirala da njezin prijedlog o potrebi popisa žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća nije bio vezan uz popis stanovništva kako je predlagala.

Iustitia et pax da bi državne institucije, zbog dostojanstva žrtava totalitarnoga, komunističkog režima koje nisu sustavno ni pojedinačno popisane, morale pružiti punu pozornost toj problematici.

Također, Komisije je pozdravila završetak hrvatskih pregovora s Europskom unijom, uz napomenu kako će od sad posebnu pozornost posvetiti odgovornosti društvenih i političkih elita za budućnost Hrvatske u pravnom, političkom, gospodarskom i kulturnom smislu. Kako navodi Komisija, bez zaštite i promocije hrvatskih nacionalnih interesa, RH ne može biti punopravna i ravnopravna članica saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:41