ŽETVENI RUČAK U BELJU

Ivica Todorić: Mogu osigurati 2 milijarde eura za kupnju u Turskoj ili Belgiji

Cijenu pšenice određuje burza, ali moramo biti pošteni prema seljacima, rekao je vlasnik Agrokora na otvaranju žetve na Belju

BELI MANASTIR - Cijenu pšenice određuje burza, i to trebamo prihvatiti, no moramo svi sjesti, dogovoriti se i dati našim seljacima jednu poštenu kvalitetnu cijenu za pšenicu - izjavio je Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, koji je jučer otvorio žetvu na poljima Belja.

Konkurentniji od Europe

Todorić je rekao da ne treba biti nerealan u zahtjevima, nego pričekati što će se na burzama događati idućih dana. - Cijenu bi se moglo objaviti za desetak dana - najavio je Todorić koji je rekao da je u posljednjih mjesec dana zbog ukidanja zabrane izvoza pšenice iz Rusije cijena na burzama počela padati.

- Na ovoj tabli od 120 hektara sa šest kombajna žetvu završimo za samo osam sati. Prinos je 7,6 tona i po tome smo konkurentniji od Europe - pohvalio se Todorić.

Prema njegovim riječima, Agrokor će ove godine imati 45.000 tona vlastite pšenice, a još će otkupiti 50.000 tona.

Pozitivne vijesti

Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata seljaka, istaknuo je da cijena ove godine ne smije biti manja od 1,60 kuna. Pitanja o povezivanju Agrokora i Mercatora Todorić nije htio komentirati, ali je najavio da će u sljedećih šest mjeseci do godinu dana biti vrlo pozitivnih vijesti iz Agrokora. Ponovio je da su imali osigurane dvije milijarde eura za paket koji je prodavala Pivovarna Laško te da bi opet mogli osigurati taj novac ako bi se pojavilo nešto “zanimljivo” za kupnju u Turskoj, Belgiji ili Italiji.

Za goste grah pod šatorom

Todorić je u Baranju pozvao sve seljačke vođe, među kojima su bili Darko Grivičić, Antun Laslo i Tomislav Pokrovac, te novinare.

- Idemo, ljudi, da probate sjesti u kombajn i vidite kakvo je to čudo - pozvao je Todorić te dodao kako će tehnika uskoro otići tako daleko da će kombajni za koju godinu sami vršiti pšenicu. Pod šatorom na njivi Todorić je goste počastio grahom i slavonskim specijalitetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:39