IZBORNI VODIČ ZA VJERNIKE, ALI SAMO ZA ONE NAJČVRŠĆE

Niste pravi katolik, ako glasujete za osobu koja odobrava umjetnu oplodnju

Udruga Katolik objavila je upute za glasovanje na parlamentarnim izborima 2011. Stavove prenosimo u cijelosti. Samo smo izmijenili formu i izradili korak po korak vodič za katolike
Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Točno je 136 dana do parlamentarnih izbora. Političari vas, bez obzira na to jeste li katolik ili ne, toliko živciraju da nemate pojma za koga ćete glasati. No, ako ste katolik, evo rješenja...

Udruga Katolik objavila je upute za glasovanje kojih se svaki pošteni katolik koji drži do sebe mora držati.

Ali, oprez! Prije nego što pročitate, morate se testirati na tri potencijalne bolesti: imate li “ispravno formiranu savjest”, jeste li “pravi katolik”, jeste li “krivi katolik”.

1 KORAK Jeste li pravi katolik?

“U Hrvatskoj je, kao i u mnogim drugim zemljama, veliki postotak nominalnih katolika, tj. onih koji se tako izjašnjavaju, ali svojim stavovima, uvjerenjima, životom i djelovanjem ustvari proklamiraju neku vrstu protestantizma, gdje svatko na svoj način tumači riječ Božju i prilagođava je svojim svjetonazorima, umjesto da učini obrnuto, da svoj svjetonazor uskladi s Božjom voljom.”

Ako ste pravi katolik, to i dalje ne znači da smijete glasati. Morate proći i drugi korak.

2 KORAK Utvrdite imate li ispravno formiranu savjest?

“Većina katolika zna da im je obveza, ne samo građanska već i vjerska, izići na izbore, no malo njih zna na koji način bi trebali glasovati, tj. koje bi kriterije trebali primijeniti pri glasovanju.

Katolici, kao i svi drugi građani, glasuju po savjesti.

Problem je u tome što mnogi katolici nemaju ispravno formiranu savjest. Samim tim što su glasovali po svojoj savjesti još ne znači da su glasovali ispravno. To što je katolik glasovao po savjesti ne znači da je glasovao u skladu s moralnim načelima koje je Bog kroz objavu i nauk svoje Crkve obznanio čovjeku.

Da bi glasovao u skladu s Božjim načelima i u skladu s crkvenim

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:53