NOVA OBRANA

Sanader: Sve oko Fimi-Medije je bajka Svjedoci: Njegova je riječ bila svetinja

Već prvo svjedočenje bivšega premijera otkriva novu taktiku negiranja
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Prošlotjedne tvrdnje bivšega premijera Ive Sanadera iznesene u Remetincu pred uskočkim istražiteljicama Tamarom Laptoš i Gordanom Klarić o operaciji izvlačenja novca preko Fimi-Medije u oštroj su suprotnosti s tvrdnjama koje su u prethodnim istragama iznijeli njegovi bivši suradnici.

Ne sjeća se

Sanader je pred istražiteljicama USKOK-a ustvrdio da mu afera Fimi-Media izgleda kao bajka, da se ne sjeća da je za tu tvrtku uopće čuo dok se nije počela spominjati u medijima u sklopu afere. Direktore državnih poduzeća, izjavio je, nije ni poznavao, a kamoli da je tražio da posluju s Fimi-Medijom. Međutim, član Uprave Croatia osiguranja, Damir Mihanović, koji se prvi javio istražiteljima USKOK-a i svojim iskazom pokrenuo istragu o aferi Fimi-Media, USKOK-u je prošle godine opisao kako je 4. travnja 2007. godine Ivo Sanader u Vladu pozvao direktore državnih poduzeća.

Bivši premijer Sander istražiteljicama USKOK-a je rekao da on samostalno nije imao nikakve veze sa stranačkim financijama te da nikada nije u četiri oka razgovarao o sredstvima stranke s bilo kojom osobom zaduženom za stranačke financije. Osim Mladena Barišića, koji je pred USKOK-om detaljno objašnjavao kako je sa Sanaderom, u četiri oka, dogovorio model isisavanja novca preko Fimi-Medije te isporuke toga novca u koferima, isto je pred USKOK-om ustvrdila i posljednja u nizu privedenih - bivša šefica HDZ-ova računovodstva Branka Pavošević.

Bilješke o uplatama

“Načinila sam bilješke o nalozima Ive Sanadera kako bih znala kome moram isplatiti i koliko, a nakon isplate uništila sam bilješke... Riječ Ive Sanadera bila je svetinja pa se pretpostavljalo da se njegovi nalozi uvijek izvršavaju”, izjavila je Branka Pavošević.

Crni fondovi, razgovori u četiri oka i torbe s novcem

O direktorima :

Ivo Sanader: Direktore javnih tvrtki uopće nisam poznavao, a kamoli da sam od njih tražio da posluju s Fimi-Medijom.

Mladen Barišić: Da bi se realizirao posao s Fimi- Medijom, Ivo Sander je osobno kontaktirao pojedine predsjednike uprava. Bio sam prisutan kad je osobno nazvao Protegu da osigura posao Fimi-Mediji.

O torbama novca:

Ivo Sanader: Laž je da sam primao novac od Mladena Barišića.

Mladen Barišić: Ivi Sanaderu sam osobno u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici te u ured u razdoblju od tri i pol godine odnio više od trideset milijuna kuna iz Fimi-Medije.

O crnim fondovima :

Ivo Sanader: Nikada nisam u četiri oka razgovarao o sredstvima stranke s bilo kojom osobom zaduženom za stranačke financije.

Branka Pavošević: Sanader mi je naloge o isplatama davao usmeno u četiri oka. Načinila sam bilješke, a nakon isplate ih uništila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:34