VOJNA MISIJA

Na pomolu novi sukob Vlade i predsjednika? Premijerka Kosor ide na Kosovo!

Predjednica Vlade posjetit će 20 hrvatskih vojnika koji se nalaze u mirovnoj misiji

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor uskoro bi trebala posjetiti 20 pripadnika Hrvatske vojske na Kosovu, potvrdio nam je jučer glasnogovornik Vlade Mladen Pavić.

- Mogu potvrditi da su pripreme u završnoj fazi i da će premijerka uskoro posjetiti naše vojnike na Kosovu - izjavio je Pavić.

Čudan postupak

No, naši izvori tvrde da bi ovaj posjet mogao dovesti do novog nesporazuma između predsjednika Ive Josipovića i premijerke.

Naime, kako je rekao jedan naš sugovornik, upitno je koliko su u te pripreme uključeni vrhovni zapovjednik i vojni vrh.

Prema izvorima bliskim Uredu predsjednika, vrhovni zapovjednik, kao ni vojni vrh nisu znali da se priprema premijerkin posjet našim vojnicima na Kosovu. Predsjednik je to tek naknadno doznao, što ga je, navodno, jako razljutilo. S obzirom na to da je riječ o međunarodnoj aktivnosti premijerke i posjetu vojnicima koji su u međunarodnoj misiji, naši nam izvori tvrde kako je neubičajeno što je premijerka odstupila od dosadašnje prakse dogovaranja s predsjednikom.

Moguće pogoršanje

Ovakvi postupci, uvjeravaju nas sugovornici, mogli bi dodatno pogoršati odnose predsjednika i premijerke.

Iako su detalji premijerkina posjeta još tajni, uspjeli smo doznati da je plan da se s vojnicima sastane u Prištini. To je prilično neuobičajeno jer su vojnici smješteni u američkoj vojnoj bazi Bondsteel kod Uroševca.

Naime, uobičajeno je da visoki dužnosnici prilikom posjeta vojnicima odlaze u njihovu bazu gdje su smješteni, a ne obratno.

Osim toga, posjet će uslijediti u vrijeme kada je na sjeveru Kosova uzavrela situacija, a u takvim trenucima nije uobičajen dolazak čelnika Vlade. Zasad nije poznato hoće li premijerka posjet iskoristiti i za susrete s političkim dužnosnicima Kosova te gospodarstvenicima.

Kritike Beograda

Posjet hrvatske premijerke Kosovu, pa makar i samo tamo stacioniranim vojnicima, sigurno će imati velik politički odjek u Srbiji. Hrvatska je bila u prvom valu država koje su priznale neovisnost Kosova i zbog toga je pretrpjela žestoke političke kritike Beograda.

Stoga ne treba očekivati da će se na ovaj posjet gledati blagonaklono. Premijerka će Kosovo posjetiti oko dva mjeseca prije dolaska kosovske predsjednice Atifete Jahjage u Zagreb i susreta s predsjednikom Josipovićem. Taj bi susret trebao pokazati kako su odnosi Zagreba i Prištine dobri, sa željom njihova unapređenja.

Pucanje

Dvadeset hrvatskih vojnika s dva transportna helikoptera Mi 171 Sh u sklopu misije KFOR-a na Kosovu obavljaju poslove transporta visokih vojnih i civilnih dužnosnika te vojnih jedinica.

U nedavnim nemirima na Kosovu na jedan je helikopter otvorena vatra iz pješačkog naoružanja.

Hrvatski vojnici nisu baš omiljeni kod stanovništva

Iako je i srpski predsjednik Boris Tadić za posjeta Kosovu koristio usluge hrvatskog helikoptera kako bi došao do manastira u Peći, hrvatski vojnici na Kosovu među lokalnim srpskim stanovništvom nisu omiljeni. Posebno od posljednjih nemira. Srpska strana tada je KFOR optužila da je upravo hrvatskim vojnim helikopterima prebacivao pripadnike kosovske specijalne policije na granične prijelaze između Kosova i Srbije, nakon čega su uslijedili žestoki sukobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 05:24