GUARDIANOV TOP 5

Englezi Vis proglasili najseksi otokom na jadranskoj obali

Iako je Hrvatska zemlja s više od 1000 otoka, samo ih je pet izabrano kao najbolje od najboljeg što nudi naša strana Jadrana. Naime, otoci Vis, Korčula, Mali Lošinj, Pag i Hvar proglašeni su za “top pet” u izboru uglednog britanskog dnevnoga lista The Guardian.

Vis je proglašen “najseksi” otokom jer je, prema autoru članka Jamesu Hopkinu, “idealan za parove” koji žele romantičan odmor udvoje provesti daleko od gradske vreve i okruženi nedirnutim prirodnim ljepotama te kristalno čistim morem.

Osamljene plaže

Osim predivnih plaža i osamljenih uvala gdje parovi mogu neometano uživati u morskim radostima, kako dalje piše Hopkin, Vis se može pohvaliti i raznolikom vegetacijom od kojih je posebno izdvojio nasade vinove loze, maslinike i voćnjake te više od 300 različitih začinskih biljaka koje rastu na otoku.

Korčula je, pak, proglašena “najkulturnijim” otokom, jer njezina bogata povijest seže još u pretpovijest, a najstariji nalazi starijeg kamenog doba pronađeni su u Veloj spilji. Zbog bogate kulturne baštine novinar je otok usporedio s Dubrovnikom, ali ipak je dao prednost Korčuli jer ima više sadržaja od grada opasanog zidinama. Kao dodatni plus naveo je i mogućnost jednodnevnih izleta na obližnje otočiće.

Mali Lošinj je, prema Gurdianu, “najopušteniji” otok i najbolji je za opuštanje od svakodnevnog stresa. Posebne pohvale otok je dobio zbog “začuđujuće tamnozelene boje mora” i “predivnih gustih šuma”, a to se navodi i kao glavni razlog zašto se svi osjećaju tako opušteno kad posjete ovaj mali otočić u zadarskom arhipelagu.

Dobar i za kraljeve

Pag je proglašen najboljim s gastronomskog stajališta. Bogatstvo okusa i mirisa, izvrsno vino i lokalne delicije, poput paškog pršuta i sira, glavni su razlog zašto bi britanski sladokusci trebali što prije posjetiti taj otok. Autor još navodi da je najbolje izbjeći velike hotele, a to pravilo, prema njemu, vrijedi za cijelu Dalmaciju, i smještaj potražiti u nekom od obiteljskih pansiona.

Hvar je “najglamurozniji” od svih pet otoka, a kao njegove posebnosti autor navodi da je grad Hvar osnovan iste godine kad je rođen grčki filozof Aristotel (384. pr.n.e.) te da je nekoć na njemu ljetovao i nesuđeni engleski kralj Edvard VIII. sa svojom ljubavnicom Wallis Simpson, zbog koje se na kraju i odrekao krune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:29