RUČAK U MARCELLINU

Sanader i Hernadi prodaju Ine MOL-u proslavili uz butelje vina od 5000 kuna

Istražitelji otkrili da su se bivši premijer i šef MOL-a družili i neformalno

ZAGREB - Za prikrivanje isplate mita od deset milijuna eura od mađarskog MOL-a bivši hrvatski premijer Ivo Sanader iskoristio je Roberta Ježića i njegovu tvrtku Xenoplast & Shipping AG iz Švicarske. S druge strane, osumnjičeni šef MOL-a, Zsolt Hernadi, kao posrednika je angažirao Imru Fazakaša, direktora podružnice slovačke naftovodne tvrtke Transpetrol u Mađarskoj.

Do tih su podataka došli hrvatski istražitelji u istrazi protiv Sanadera, Hernadija i Damira Polančeca o prepuštanju upravljačkih prava nad Inom MOL-u te izdvajanju neprofitabilnog plinskog biznisa.

Posrednik iz Slovačke

Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji raspolažu informacijama da je upravo Imre Fazakaš bio osoba koja je, predstavljajući se kao svojevrsni zastupnik MOL-a, izravno sudjelovala u sklapanju fiktivnih ugovora o pružanju savjetodavnih usluga s Ježićevim Xenoplastom.

Sredinom 2009. Xenoplast je sklopio ugovore s dvije off-shore kompanije s Cipra. Ugovoreni iznos bio je deset milijuna eura. Polovica tog novca, pet milijuna eura, sjela je na račun Ježićeva poduzeća u Švicarskoj u lipnju 2009. Preostali iznos nije isplaćen, a ugovori su razvrgnuti krajem iste godine. Pritom je u dokumentima zabilježeno da nikakve usluge nisu pružene, ali nije tražen ni povrat isplaćenog novca. Iz podataka prikupljenih istragom proizlazi da je Imre Fazakaš triput posjetio direktora Ježićeva Xenoplasta, Stephana Hurlimanna, inače poreznog savjetnika koji radi u jednom tamošnjem odvjetničkom društvu.

Posjet Banskim dvorima

Dvaput je to učinio neposredno prije i u vrijeme sklapanja ugovora, a treći put u prosincu 2009. kad su ugovori razvrgnuti.

Stephan Hurlimann istražiteljima je navodno potvrdio da mu je Fazakaš govorio kako dolazi u ime MOL-a te da je s njim surađivao po uputi Roberta Ježića, isključivo u vezi sa spomenutom isplatom provizije. I Švicarac je potvrdio da stvarnog poslovanja nije bilo.

U međuvremenu je USKOK, kako doznajemo, uspio prikupiti i podatke o više susreta Sanadera i Hernadija, koji su se odvijali izvan službenih sastanaka. Tako je primjerice, prema svemu sudeći na temelju podataka o evidenciji ulazaka u Banske dvore, utvrđeno da je Hernadi 26. svibnja 2009. dvaput bio u uredu tadašnjeg premijera. Najprije je kod njega proveo oko jedan sat, a deset minuta nakon završetka sastanka Hernadi se vratio u zgradu Vlade i opet nakratko posjetio Sanadera. Zanimljivo je da je između ta dva sastanka kod Sanadera bio Robert Ježić.

Još se jednom suvlasnik Diokija i riječkog Novog lista sa Sanaderom i Hernadijem neformalno družio. Priče o sastancima Sanadera i Hernadija u poznatom zagrebačkom restoranu Marcellino sada su potvrđene.

Rafinirani ukus

Tada kao već bivši premijer Ivo Sanader je u tom restoranu bio na ručku s Hernadijem 19. listopada 2009. S njima je bio i Ježić. O čemu su razgovarali istražiteljima je vjerojatno ispričao Robert Ježić. No, istražitelji su potvrdu tog sastanka dobili i iz samog restorana. Tog su dana, kako se vidi iz računa, Sanader, Hernadi i Ježić uz ručak pili kvalitetno vino, pa je račun bio oko 6500 kuna. Pritom je jedna butelja vina stajala oko 4000 kuna. Račune je platio Ježić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:15