TAJNA ISPOVIJED AMERIKANCIMA

Jovanka Broz: Tito je želio da ga nakon smrti naslijedi Hrvat Vladimir Bakarić

U novoj seriji tajnih depeša ‘zviždačka’ stranica WikiLeaks objavila je i dokumente o posjetu Titove udovice američkom veleposlanstvu u Beogradu. Jovanka Broz je 2. rujna 2009. godine, dakle prije dvije godine i četiri dana, sat i pol provela u razgovoru s otpravnikom poslova veleposlanstva.

Jovanka je tijekom tog razgovora, stoji u depeši, napala Ruse, istaknuvši kako ih Tito, zapravo, nikada nije volio, ali i Slovence, optuživši ih da nikada nisu bili dovoljno posvećeni jugoslavenskoj ideji.

Titova udovica iznijela je i optužbe na račun onih koji su je prije 32 godine stavili u kućni pritvor, želeći spriječiti mogući scenarij po kojem je ona mogla postati Titova nasljednica. Sastanak Jovanke s Amerikancima u Veleposlanstvu inicirao je ministar Rasim Ljajić, koji je po Jovankinom mišljenju jedini čovjek koji bi mogao kvalitetno voditi Srbiju.

To je ujedno bio i prvi sastanak Titove udovice s jednim stranim diplomatom od 1977. godine, kada je stavljena u kućni pritvor. Nakon razgovora s Jovankom, Amerikanci su zaključili kako je Titova udovica osobito zanimljiva jer je jako dugo bila ‘zabranjeno voće’.

Njene opaske o Drugom svjetskom ratu, osobito uz 65. obljetnicu oslobođenja, razjašnjavaju zamućenu sliku koju Srbi imaju o ratu. Iako ona više neće igrati nikakvu političku ulogu, zaključili su Amerikanci, njeno prisjećanje na Titove godine i njeni pogledi na trenutačne događaje bili su vrijedni da ih se zabilježi.

Slovenci nikad nisu bili odani Jugoslaviji

U odgovoru na otpravnikovo izlaganje o teoriji bivšeg jugoslavenskog predsjednika i oca srpskog nacionalizma Dobrice Ćosića da su Tito i njegov slovenski teoretičar Edvard Kardelj planirali raspad Jugoslavije nakon njihove smrti, Jovanka je porekla da je to bio Titov plan. Ona je ustvrdila kako je Tito cijelu karijeru posvetio tome da sačuva Jugoslaviju zato jer je ta regija prečesto služila kao klaonica, a on je bio odlučan da ljudima pruži bolji život. Jovanka se, na Ljajićevo iznenađenje, složila s tim da je to bio plan Edvarda Kardelja.

- Slovenci nikada nisu bili odani Jugoslaviji, rekla je, oni su bili zasićeni time što su bili podređeni Austriji, nisu htjeli biti podređeni Italiji, a također su bili umorni od toga što su dio Jugoslavije.

Jovanka je rekla da je Tito često upućivao Kardelju oštre riječi, podsjećajući ga da slovenski proizvodi tržište imaju samo u Jugoslaviji, da se ne mogu nadmetati na sjeveru - Austriji, Italiji, Švicarskoj. Nadalje, slovenska industrija nije mogla funkcionirati bez sirovina s juga.

Vladimir Bakarić kao nasljednik

Jovanka je rekla da rotirajuće predsjedništvo nakon Tita nije bila njegova zamisao i suglasila se da je ono bilo recept za neuspjeh. Porekla je da je ta ideja prevladala dok je Tito umirao u ljubljanskoj bolnici, nego se o tome pričalo i prije nego su Jovanku stavili u kućni pritvor. Tito nije bio u mogućnosti spriječiti tu zamisao, rekla je Jovanka, jer je već bio prestar i preslab. Dodala je i da nije znala je li Tito odabrao svog nasljednika, ali je i rekla da mu je tada najbliži suradnik bio hrvatski član predsjedništva komunističke partije Vladimir Bakarić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:23