HRVATSKA EMIGRANTICA

Vesna Grivičić-Žanić: Zagorec mi je oteo imovinu u Zagrebu, a u Caracasu su me pokušali likvidirati

Preživjela žrtva atentata u Caracasu u telefonskom razgovoru opisuje vezu s bivšim generalom Zagorcem
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Imam 83 godine, sama sam i bolesna, bez obitelji i prihoda. Prije par godina na mene su pucali u blizini moje kuće u Caracasu i bila sam teško ranjena. U Hrvatskoj imam imovinu koja vrijedi milijune eura, a oteli su mi je zagrebački odvjetnici i general Vladimir Zagorec. U Venezueli živim kao socijalni slučaj - tvrdi Vesna Grivičić-Žanić, hrvatska emigrantica koja je u Južnoj Americi već 66 godina.

Postupak povrata

Ona je kći Leonarda Grivičića, zagrebačkog poduzetnika koji je 1945. zbog bliskosti s ustaškim režimom napustio Hrvatsku i ostavio vrijednu imovinu stečenu prije rata: tekstilnu tvornicu na Črnomercu, zemljište na Trešnjevci na kojem je sagrađena farmaceutska industrija Pliva, a gdje su danas Tekstilna škola i Plivin istraživački centar, šećeranu u Virovitici i vrijednu trokatnicu u Ilici 10 u koju se 2004. uselio umirovljeni general Vladimir Zagorec. Imovina Grivičićevih 1945. je nacionalizirana, a nakon 1991. jedan je dio u postupku povrata, zbog čega je Vesna Grivičić angažirala odvjetnike Miroslava Plišu i Peru Lozicu.

Prodaja bez suglasnosti

Obojici je nakon nekog vremena otkazala punomoć tvrdeći da joj iza leđa rasprodaju nekretnine ili ih “daruju” bez njenog znanja. Uz pomoć nove odvjetnice, došla je u posjed dvaju stanova u Ilici 10 ukupne površine 463 m2 koje je 2004. zaposjeo Zagorec.

S Vesnom Grivičić-Žanić razgovarali smo telefonski u utorak popodne, dok se u Caracasu razdanjivalo.

Kako je došlo do vašeg ranjavanja?

- Bila sam ispred kuće sa ženom koja mi je pomagala, a pucano je iz zasjede. Jedan je hitac pogodio mene u predio oka, a drugi nju. Onako krvava, zalegla sam i pravila se mrtva. Poslije sam otpuzala u kuću. Bila sam u teškom stanju sedam dana, ali nekako sam se izvukla.

Je li vam poznato tko i zašto stoji iza napada?

- Pucnjava u Caracasu nije rijetkost. No, možda nekome smetam jer sam jedina nasljednica obiteljske imovine, ili je netko mislio da me se može opljačkati iako više ništa nemam, sve su mi uzeli.

Tko vam je uzeo?

- Odvjetnici koje sam angažirala radili su mi iza leđa. Jedan je tvrdio da radi na povratu imovine, a ja sam od toga dobila samo mrvice. U međuvremenu sam saznala da je dio te imovine prodan bez mog znanja i suglasnosti. Drugi su se domogli tvornica i zgrada koje su pripadale mojoj obitelji. Zbog toga sam mu otkazala punomoć.

O kojem se odvjetniku radi?

- Odvjetnički ured Marković Plišo. Plišu su mi preporučili u hrvatskom konzulatu, mislim da ga je preporučio konzul Zdravko Sančević. Preko konzulata sam upoznala i Vladimira Zagorca, s kojim sam se 90-ih našla u Zagrebu, a preko njega i odvjetnika Peru Lozicu. Svi su govorili da cijene moju obitelj i da mi žele pomoći, a jedan je odvjetnik tvrdio da dolazi iz ustaške obitelji. Mene je samo zanimalo kako da vratim ono što mi pripada jer je to naše privatno vlasništvo. Svi koji su govorili da će mi pomoći zapravo su me pljačkali. Odvjetnik Lozica iza mojih leđa je zastupao i Zagorca. Moje je interese štitio tako da sam ostala bez nekretnina u koje se uselio Zagorec.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:19