EKSKLUZIVNO >>> UGOVOR HRVATSKE I EU

Ostavili su nam samo jedno prazno polje: Sami navedite potpisnike ovog Ugovora

 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Poljski premijer Donald Tusk u Banskim je dvorima premijerki Jadranki Kosor predao nacrt Pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske Unije. Jutarnji list je u posjedu toga, još neslužbenog dokumenta.

Nacrt je pisan na engleskom, a, kako doznajemo, na hrvatski i jezike ostalih članova Unije trebao bi biti preveden do kraja listopada.

Sadržaj povijesnog ugovora za Hrvatsku nije iznenađenje onima koji su pratili hrvatske maratonske pristupne pregovore jer tekst sadrži upravo ono što je njihov rezultat.

Dokument na 300 stranica daje okvir u kojem će Hrvatska funkcionirati kao nova članica Europske Unije, trgovati s ostatkom svijeta, proizvoditi, čuvati okoliš, dijeliti svoj suverenitet s drugima, uplaćivati u zajedničku blagajnu Unije i koristiti novac iz iste, loviti ribu, proizvoditi hrvatsku staru šljivovicu, birati zastupnike u Europskom parlamentu...

Konačni datum

Jedino što je u Ugovoru ostalo otvoreno je pitanje tko u ime Republike Hrvatske sklapa Ugovor te tko ovlašćuje koga za potpisivanje istog. Tu prazninu u tekstu nacrta Ugovora Hrvatska mora sama ispuniti.

Kako se i očekivalo, Ugovor spominje i datum pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji i navodi sve potrebne postupke u procesu koji slijedi.

Članak 1. navodi da “Republika Hrvatska postaje članicom Europske Unije i Europske zajednice za atomsku energiju”. “Republika Hrvatska postaje strana Ugovora o Europskoj Uniji, Ugovora o funkcioniranju Europske Unije i Ugovora o uspostavi Europske zajednice za atomsku energiju”. Piše i to da se “instrumenti ratifikacije trebaju položiti u vladi Republike Italije najkasnije do 30. lipnja”.

Vrijeme za referendum

“Ovaj Ugovor treba stupiti na snagu 1. srpnja 2013. pod uvjetom da se svi instrumenti ratifikacije polože prije tog datuma”. Dakle sve se zna o datumu ulaska Hrvatske u EU, iako je još otvorena stavka mjesta i datuma potpisivanja Ugovora.

Njime je određeno i kako će Hrvatska biti zastupljena u tijelima EU, koliko će imati glasova u Vijeću, zastupnika u Europskom parlamentu, Odboru regija, Europskom sudu pravde.

Ono što će biti najvažnije u ovom Ugovoru su prijelazna razdoblja i izuzeća u nekim područjima koje je Hrvatska ispregovarala. Za Hrvatsku je važno da cijeli tekst ovog dokumenta što prije postane dostupan javnosti jer će se o njemu prije ratifikacije morati izjasniti hrvatski građani na referendumu, i to najkasnije 30 dana od dana potpisivanja Ugovora.

Već 2013. godine glasat ćemo za Europski parlament

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji regulira i način izbora hrvatskih zastupnika u Europski parlament. Ako bi Hrvatska ušla u Uniju u roku manjem od šest mjeseci do održavanja europskih izbora, onda bi 12 zastupika imenovali zastupnici Sabora iz svojih redova jer to moraju biti predstavnici koji su dobili glas građana Hrvatske na izravnim izborima.

No kako će Hrvatska ući u Uniju 1. srpnja 2013., znači nešto manje od godinu dana prije održavanja europskih izbora, u Hrvatskoj će se prije tog datuma morati održati ad hoc izbori za 12 zastupnika koji će hrvatske građane predstavljati u Europskom parlamentu. To znači da ćemo na izbore već 2013., pa zatim ponovno 2014. godine jer se tada održavaju izbori za teritorij svih država članica.

Hrvatska izlazi iz CEFTA-e

U tekstu pristupnog Ugovora piše da Hrvatska datumom stupanja u članstvo Uniji mora izaći iz Zone slobodne trgovine Srednje Europe (CEFTA). Tu zonu slobodne trgovine osnovale su države Srednje Europe, ali su izašle iz nje kada su ušle u EU. Kako se ne bi stvorila “balkanska zona”, Hrvatska je predložila “proširenje CEFTA-e”, ali je to ostalo samo ime jer su u toj zoni države bivše Jugoslavije, bez Slovenije, ali s Albanijom i Moldavijom.

S državama iz te zone trgovinski će odnosi biti uređeni na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje te države imaju s EU ili asimetričnim mjerama koje je EU odlučila primijeniti u nekim slučajevima. Ugovor sadrži i popis svih međunarodnih povelja, sporazuma i protokola koje EU ima i kojima će Hrvatska pristupiti ulaskom u punopravno članstvo.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:16