NOVA AKVIZICIJA JADRANKE KOSOR

Vesna Škare-Ožbolt i njezin Demokratski centar ulaze u HDZ?

Zagreb, 170911.Arena Zagreb.Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) odrzala je 14. Opci sabor u Areni Zagreb. Rijec je o izvjestajnom saboru HDZa za koji je predvidjen dolazak vise od deset tisuca izaslanika. Izaslanicima se obratila i predsjednica stranke Jadranka Kosor.Na slici: Djuro Decak i Vesna Skare Ozbolt Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Vesna Škare-Ožbolt i njezin Demokratski centar navodno će se priključiti HDZ-u! Prema informacijama iz vladajuće stranke, sve je već dogovoreno, a službena je objava samo pitanje dana.

Šefica DC-a je tako, nakon ministra policije Tomislava Karamarka, još jedna bivša članica stranke koja se posljednjih dana poželjela vratiti pod okrilje HDZ-a. Škare-Ožbolt je tijekom 90-ih bila potpredsjednica HDZ-a i savjetnica prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Gašenje stranke

No, još nije jasno kakva bi točno trebala biti suradnja HDZ-a i DC-a. Teško da je riječ o nekoj koaliciji, pa čak i u jednoj izbornoj jedinici, jer se HDZ zasigurno ne bi upuštao u savez sa strankom koje više gotovo i nema čak ni u istraživanjima o rejtingu stranaka. Uostalom, HDZ je odbio koaliciju i s HSS-om, pa je teško vjerovati da bi se za izbore udruživao s DC-om. S druge strane, ako Škare-Ožbolt i članovi DC-a žele ući u HDZ, najprije bi trebali ugasiti svoju stranku, pa se tek onda pojedinačno učlaniti u HDZ. Upućeni kažu kako je to vjerojatnija opcija jer bi tako Škare-Ožbolt dobila mjesto na listi. Navodno je upravo mjesto na listi bio njezin uvjet za pregovore s HDZ-om kojemu se, kaže naš izvor, sama ponudila.

Početak novih odnosa

Dogovor Vesne Škare-Ožbolt s premijerkom i šeficom HDZ-a Jadrankom Kosor, međutim, i nije veliko iznenađenje. Njih su dvije u svibnju 2010. već bile potpisale sporazum o političkoj suradnji dviju stranaka na državnoj razini. No, i tada su naglasile kako nije riječ o koaliciji, nego o suradnji stranaka za opće dobro te potpori koju DC pruža Vladinim ciljevima: borbi protiv korupcije, jačanju gospodarstva i ulasku Hrvatske u EU.

- Ovaj sporazum početak je novih odnosa između dviju stranaka jer su otpale pretpostavke koje su u prošlosti uništile dobru suradnju DC-a i HDZ-a. U Hrvatskoj su se počeli stvarati novi uvjeti, država se počela ‘politički dekontaminirati’, a premijerka Kosor je pokazala da ima ‘popriličnu političku petlju’ za borbu protiv korupcije u politici - izjavila je tada Vesna Škare-Ožbolt koja se prije dva dana kao gošća pojavila i na 14. općem saboru HDZ-a u zagrebačkoj Areni.

Predsjednica DC-a je najveći uspon u karijeri doživjela tijekom 90-ih dok je radila u Uredu predsjednika. Ured je napustila 2000., ubrzo nakon Tuđmanove smrti, te je postala zastupnica u Saboru, i to najprije HDZ-a, a potom DC-a. Tijekom te 2000., u jeku frakcijskih borbi u HDZ-u, dio ljudi napustio je stranku, a među njima i Vesna Škare-Ožbolt te Mate Granić.

Oko 200 aktivista

Njih dvoje tada su osnovali Demokratski centar. Trebala je to biti građanska stranka centra. Na početku su bili uspješni i imali zastupnike u parlamentu. No, nakon neuspjeha na izborima tadašnji šef stranke Granić povukao se iz politike i uspješno se posvetio biznisu kao konzultant i lobist. Predsjednica je postala Škare-Ožbolt, ali DC poslije nije zabilježio veći uspjeh.

Danas stranka ima samo dvjestotinjak aktivista, među kojima su široj javnosti, uz Škare-Ožbolt, još poznata imena Slobodana Langa i glumice Kostadinke Velkovske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:32