MOL ISPUNIO UVJETE>>TEŽAK UDARAC ZA HDZ UOČI IZBORA

EKSKLUZIVNO Vlada gubi rat s Mađarima: Pitanje je dana kad će HANFA opet dopustiti trgovanje INA-om

 Damjan Tadić / Cropix

Hoće li Hrvatska ostati bez strateške kompanije Ine? Mađarski MOL je, prema informacijama koje imamo, ispunio uvjete koje je pred njega postavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, te je pitanje dana kada će Hanfa i njen prvi čovjek Ante Samodol, izdati rješenje o deblokadi trgovanja dionicama Ine.

Na upit je li MOL ispunio sve uvjete iz Hanfe su nam poslali sljedeći odgovor:

- Nadzor Agencije nad izvršenjem mjera naloženih Rješenjem od 29.07.2011. je u tijeku, uz napomenu kako su konkretne radnje utvrđenja činjenica većim dijelom dovršene. Većina zahtjeva Agencije je ispunjena, a ispunjenje preostalog dijela zahtjeva očekuje se u kraćem vremenu. Naime, priroda preostalog dijela zahtjeva je takva da se može ispuniti u kratkom roku - stoji u dopisu iz Hanfe. Obzirom na novonastalu situaciju i činjenicu da je mađarska kompanija privela kraju ispunjenje zahtjeva, to znači da bi MOL vrlo lako mogao postati većinski vlasnik Ine.

Naime, MOL trenutačno ima 49,05 posto dionica i za ostvarenje većinskog paketa treba mu manje od jedan posto. S druge strane, ako se ovih dana skine zabrana o trgovanju dionicama Ine, Mađari će preostali dio lako moći kupiti na burzi ili od mirovinskih fondova koji drže oko 4 posto Ininih dionica.

Hanfa je, podsjetimo, nakon što je utvrđeno da je MOL manipulirao tržištem dionica, privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine i to još u ožujku ove godine. U međuvremenu se očekivalo kako će Vlada osmisliti strategiju kojom će uspjeti spriječiti mađarski MOL da dođe u posjed većinskog udjela. No, Vlada proteklih mjeseci nije skovala konkretan plan pa se lako može dogoditi da uoči izbora izgubi najznačajniju energetsku tvrtku.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 04:29