UOČI IZBORA

Vlada je našla 812 milijuna kuna za povrat duga umirovljenicima

 Željko Hajdinjak/Cropix

Na isti način na koji je to radio Ivo Sanader, Jadranka Kosor sutra bi trebala u Domu umirovljenika Maksimir podijeliti kuverte s isplatom još jedne rate povrata duga.

Iako je metoda ista, razlika je u tome što ovogodišnja rata stiže iznimno rano. Naime, Sanader je rate duga umirovljenicima dijelio uoči Božića pa su ga nazivali Djedom Mrazom. Čak je i Jadranka Kosor lani podjelu omotnica obavila 17. prosinca, ove je godine, zbog parlamentarnih izbora, isplata stigla neočekivano rano. Za isplatu ovogodišnje rate Vlada je osigurala 812 milijuna kuna prodajom 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,66 posto JANAF-a.

Još dvije rate

Još 812 milijuna kuna morat će za povrat duga umirovljenicima izdvojiti sljedeća Vlada do kraja 2012., a za isplatu posljednje rate povrata duga, u prosincu 2013. treba osigurati 118 milijuna kuna. Vlada će do kraja ove godine umirovljenike razveseliti sa 145 kuna dodatka za one koji imaju mirovine manje od 3200 kuna.

Kukuriku se zgraža

Taj dodatak nikada prije nije isplaćen, izuzev božićnice 2006.

- Osuđujemo ovakvu manipulaciju i izražavamo zgražanje nad činjenicom da se umirovljenici, kojima je država dužna njihov novac, još jednom dovode u poziciju da ga primaju iz ruku premijerke na odlasku kao da je riječ o njezinu milodaru - stoji u reagiranju Kukuriku koalicije .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:49