ŠTO JE USKOK-U OTKRIO GLAVNI TAJNIK HDZ-a

EKSKLUZIVNO Bačić: Kad smo vidjeli toliki novac, bili smo zatečeni... držali smo ga u kasi 9 mjeseci

Navode Branka Bačića potvrdila je i Marica Glavaš, računovotkinja stranke koja je preuzela novac od Mladena Barišića.
Solin, 241011.Dom Zvonimir. Na slici: Branko Bacic glavni tajnik HDZ-a izlozio program stranke u X izbornoj jedinici u Solinu.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babić / CROPIX

Iako je u četvrtak premijerka i predsjednica HDZ-a izjavila kako će se čelni ljudi stranke odazvati na razgovore u USKOK , neki su to već davno učinili. Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a, dva je puta u USKOK-u, 16. i 20. listopada prošle godine, objašnjavao što se zbivalo s novcem iz crnog fonda.

Četiri dana prije nego što je u USKOK donio u dvije vrećice s dva milijuna kuna i 300.000 eura iz crnog fonda, Branko Bačić je 16. listopada 2010. do kasno navečer istražiteljima objašnjavao što je njegov posao na funkciji glavnog tajnika koju je preuzeo 1. srpnja 2009. i koja mu je uloga u financiranju stranke.

Famozni sastanak

Najviše informacija o crnom fondu USKOK-u je dao ključni okrivljenik u aferi Fimi-Media Mladen Barišić, glavni rizničar stranke i šef Carine, koji je smijenjen 25. siječnja 2010. na sjednici Predsjedništva HDZ-a.

Nekoliko dana nakon razrješenja rizničara, Bačića je na sastanak pozvala Jadranka Kosor. Na sastanku je bio i Barišić. Rekao im je da u sefu ima dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je prikupio od donatora. Barišić je donio novac. Tada su, optužuje ih Barišić, drugi put o tome razgovarali. U vrhu HDZ-a tvrde da su tada, u siječnju 2010., prvi put čuli za tajni novac, ali Barišić tvrdi da to nije istina. O tom novcu, rekao je USKOK-u, govorio je i pola godine ranije na famoznom sastanku na dan Sanaderove ostavke na kojem je bila i Jadranka Kosor.

Bačić u svom iskazu tvrdi da ih je tek u siječnju Barišić obavijestio o tom novcu.

Cijeli iznos, kaže Bačić, Barišić je predao tadašnjoj računovotkinji Marici Glavaš koja ga je pospremila u kasu, gdje je i ostao. Taj novac nije zaveden u financijskim knjigama stranke.

- Zapravo smo bili zatečeni tom situacijom, a tada su već počeli i medijski napisi oko Barišića u smislu spekuliranja i sumnji. S njime više nikad nisam razgovarao o tom novcu, a Barišić nikad ni jedno ime, niti trgovačko društvo nije spominjao kao donatora, pa ni Fimi-Mediju - objasnio je istražiteljima Bačić.

- Taj novac koji je Barišić stavio u kasu još uvijek tamo stoji i stranka taj novac želi predati USKOK-u za potrebe vašeg predmeta -rekao je Bačić istražiteljima USKOK-a. Četiri dana nakon toga, 20. listopada 2010., donio je novac u Gajevu, gdje je ponovo prebrojen.

Navode Branka Bačića potvrdila je i Marica Glavaš, računovotkinja stranke koja je preuzela novac od Mladena Barišića.

‘Nisam brojala’

Istražiteljima je rekla kako ju je u siječnju 2010. nazvao Branko Bačić i telefonski joj najavio dolazak Mladena Barišića. On je doista i došao s aktovkom na četvrti kat središnjice na Trgu žrtava fašizma i iz aktovke izvukao više kuverti u kojima su bile kunske novčanice i jednu tvrđu vrećicu u kojoj je bila velika količina eura.

- Ja nisam novac brojala, tajnik Bačić to od mene nije ni tražio, nisam ništa potpisala niti izdala kakvu potvrdu, već sam sve spremila u kasu. Do mog odlaska iz HDZ-a, u svibnju 2010., novac je bio u blagajni, a kad sam odlazila, ključ od blagajne predala sam Branku Bačiću - rekla je Marica Glavaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:13