JOŠ SMO UVIJEK TRADICIONALNI

3 od 4 mladenke u Zagrebu odriču se prezimena i uzimaju muževo: Djevojačko prezime najčešće zadržavaju žene s profesionalnim uspjehom

Guests throwing confetti over kissing bride and groom, outdoors
 Maria Teijeiro / (c) Maria Teijeiro

Iako se čini da su žene sve emancipiranije i da im je vrlo važan vlastiti identitet, podaci u najurbanijoj hrvatskoj sredini pokazuju da smo još uvijek tradicionalno društvo: tri od četiri žene koje su se ove godine udale u Zagrebu uzele su muževo prezime i odrekle se svojeg djevojačkog.

Od 3145 nevjesta, koliko ih je tijekom 2011. izreklo ‘da’ u Gradu Zagrebu, njih 2282 ili 72,5 posto uzelo je samo muževo prezime.

Još uvijek rijetkost

- To je i dalje najčešća odluka bračnog para - uzeti zajedničko prezime i da to bude ono ženikovo - kaže Nataša Bramberger, voditeljica Odjela za upravno-pravne poslove u Gradskom uredu za opću upravu . Da nakon vjenčanja kroz život nose zajedničko prezime, ali ono nevjestino, odlučilo se tek pet parova. Ipak, istraživanja i kod nas i na zapadu pokazuju da posljednjih godina žene sve češće odbijaju uzeti prezime muža. Nedavno objavljena studija u New Yorku pokazala je da oko 20 posto tamošnjih žena ostavlja samo svoje prezime. Kod nas je taj postotak daleko niži: samo 174 zagrebačke mladenke, odnosno njih 5,5 posto, nakon stupanja u brak zadržalo je samo djevojačko prezime.

- One žene koje već imaju izgrađeno zanimanje, visokoobrazovane i starije prilikom ulaska u brak, rjeđe će prihvatiti muževo prezime, tumačeći to zahtjevom za promjenom svojeg identiteta. To je posebno bitno u onih žena koje su već postigle profesionalni uspjeh - rekla je dr. Mirjana Adamović iz Insituta za društvena istraživanja. Njezino istraživanje iz 2007., provedeno na 45 žena menadžerica u kulturnom sektoru pokazalo je da njih čak 40 posto nije mijenjalo svoje djevojačko prezime, 32,5 posto njih nadodalo je muževo, a tek 27,5 posto u potpunosti je preuzelo muževo prezime.

Isto kao i djeca

- Najčešće razlozi promjeni prezimena bili su poštivanje tradicije, želja da nose isto prezime kao i djeca, ali i izbjegavanje administrativnih problema - objašnjava dr. Adamović. Ipak, veliki dio žena odlučuje se da na svoje prezime dodaju muževo. Takvih je ove godine u Zagrebu bilo 663 ili 21 posto od ukupnog broja mladenki.

- One žene koje su nadodale prezime često koriste samo djevojačko prezime u poslovnom životu, a muževo prezime ili oba u dokumentima ili u privatnim situacijama - rekla je dr. Adamović. Muževo prezime žene vrlo često koriste u situacijama vezanim za djecu - kod pedijatra ili u vrtiću.

Što nakon razvoda

Vrlo rijetko pak ženici odluče svojem prezimenu dodati nevjestino, iako je i to zakonski moguće. Iza svojeg prezimena ove su godine ženino nadodala tek tri muža, a na prvo mjesto stavilo je mladenkino prezime njih dva.

Međutim, nakon razvoda, velika većina žena vraća svoje djevojačko prezime. - Jedan dio žena zadržava muževo prezime jer žele i dalje imati isto prezime kao i djeca. Nije rijetkost da kada djeca odrastu da vrate svoje djevojačko prezime - objašnjava Bramberger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:41