SLABA VJERA U EKONOMSKU BUDUĆNOST

Hrvati su treća najpesimističnija nacija na svijetu

 Goran Šebelić/CROPIX

ZAGREB - Hrvati su treća najpesimističnija nacija na svijetu, pokazalo je posljednje istraživanje svjetski poznate kuće Nielsen, koja već godinama radi globalni indeks povjerenja potrošača u 56 zemalja. Pesimističniji od Hrvata samo su Mađari i Portugalci, a više vjere u svoju ekonomsku budućnost imaju čak i Grci. Optimističniji su i Talijani i Španjolci unatoč tome što su i njihove prezadužene ekonomije zločesta djeca eurozone koja ugrožavaju stabilnost zajedničke valute.

Strah za radna mjesta

Globalno, potrošači u svijetu najviše strahuju da se ekonomija neće oporaviti te za sigurnost radnih mjesta, a Europljani toj brizi dodaju i strah od rasta mjesečnih računa za komunalije.

Samo za Hrvatsku nema preciznih podataka od čega strahuju njezini građani, no brojke Državnog zavoda za statistiku jasno pokazuju da žive sve lošije. Unatoč ovogodišnjoj vrhunskoj turističkoj sezoni i “najboljoj posezoni u povijesti”, realni promet u trgovini na malo u rujnu je porastao samo za 1 posto u odnosu na 2010., što ustvari znači da stanovnici troše kao i prije, a mali rast potekao je od turista.

Posljednji precizni podaci o potrošnji kućanstava postoje za 2010. i pokazuju da smo te godine, u odnosu na optimističnu pretkriznu 2007., štedjeli na odjeći i obući, opremanju i održavanju naših stanova, rekreaciji i kulturi, obrazovanju i izlascima.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:44