HDZ DARUJE CRKVI POLITIČKU ŠKOLU U KUMROVCU

Svećenici su dobrodošli samo ako će poštovati Titov lik i djelo

Nekad politička škola sada je crkvena imovina

ZAGREB - Četiri tjedna prije izbora HDZ je odlučio Crkvi dati bivšu Političku školu u Kumrovcu kao naknadu za imovinu oduzetu nakon Drugoga svjetskog rata. Iz Kumrovca poručuju da nemaju ništa protiv ako Crkva pokaže da poštuje to mjesto i njegovu tradiciju.

Bivša Politička škola za mlade komuniste početkom rata pretvorena je u centar za obuku specijalaca, a potom u objekt za smještaj prognanika, koji je opisala Ivana Simić Bodrožić u nagrađivanom romanu “Hotel Zagorje”.

Ideološke bitke

- Crkva je dobrodošla u Kumrovec ako dolazi ovdje kao gospodarstvenik koji će poštivati brendove po kojima je Kumrovec poznat, a među njima je i međunarodno priznati brend Josip Broz Tito - rekao je jučer načelnik općine Kumrovec Dragutin Ulama. Kao dokaz da se radi o međunarodnom brendu, načelnik je istaknuo da je od 55.000 turista koji svake godine posjete Kumrovec njih 40 posto iz inozemstva.

Svećenici nisu dobrodošli ako ih HDZ šalje u Kumrovec da slome tamošnji turizam temeljen na liku i djelu maršala Tita.

- Ako žele preko nas voditi ideološke bitke, mi smo previše toga pretrpjeli u ovih 20 godina da bismo dopustili da nam to ponovo rade - upozorio je načelnik.

Oduzeta imovina

Dragutin Ulama je rekao da njih nitko ništa nije pitao, pa tako nisu dobili ni službenu odluku o ustupanju bivše Političke škole Katoličkoj crkvi. U ponedjeljak je održana sjednica Vladina Povjerenstva za odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom s predstavnicima Crkve. Prema objavljenom priopćenju, na sjednici je usuglašen model primjerene naknade za oduzetu imovinu koja se ne može vratiti Crkvi u naturi. Kakav je model usuglašen, nismo uspjeli saznati, no izvori iz Vlade poručuju da se nisu obavezali na nova financijska zaduženja.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:23