ZLOČIN BEZ KAZNE

Prije 20 godina četnici su pobili sve stanovnike sela Kostrići. Taj zločin ne zanima ni Bajića niti Haag

 Damjan Tadić/Cropix

HRVATSKA KOSTAJNICA - Prije 20 godina, 15. studenoga 1991. godine, četnici su počinili zločin genocida u malom hrvatskom selu Kostrići kod Hrvatske Kostajnice . Pobili su sve stanovnike toga sela koji su se u trenutku napada tamo zatekli: ubili su 16 mještana, među kojima i dva brata, Daria i Tomislava Jurić, stara dvije i četiri godine, koji su bijeni u krevetu zajedno sa svojom mamom Verom.

Tatu Zlatka Jurića, koji u trenutku napada nije bio u selu, ubili su u Hrvatskoj Kostajnci kada je rastresen i šokiran došao ubojicama u okupiranoj Hrvatskoj Kostajnici, prijaviti zločin. Do danas nitko nije odgovarao za ovaj zločin genocida.

Kako je iostaknuto na komemmoraciji kod spomen obilježja masovne grobnice, ovaj zločin je 20 godina bez kazne, jer nikoga ne zanima.

- Zločin u Kostrićima ne zanima ni Bajića, jer DORH nije podignuo optužnicu, a dobro se zna tko su počinitelji i vođe napada na Kostriće, niti Haag, jer ni tužielji ni suci muđunarodnog suda za ratne zločine nisu poklazali interes da rasvijetle zločin genocida u Koastrićima i kazne počinitelje ubojstva cijeloga jednog sela, rekao je u utorak u Kostrićima Ivica Pandža Orkan, pukovnik HV-a u mirovini i savjetnik županice za pitanja branitelja.

Zločin u Kostrićima nije niti u žiži interesa hrvatske političke elite, jer čak ni kampanja, niti težina tragedije koja se dogodila u Kostirćima, nije navela političare i predstavnike stranaka da dođu na Banovinu i poklone se žrtvama: Petru, Mariji, Petru i Jelki Bašić, Kati Bunjevac, Zlatku, Veri, Dariju , Tomislavu i Mariji Jurić, Mariji Kostrić, Juri i Anki Kozić, te Ferdinandu i Mariji Krizman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:56