BANDIĆEV NAJSKUPLJI PROJEKT

Za pročistač otpadnih voda smo već dali 285 milijuna eura, ali to nije sve: platit ćemo još 50

U Zagrebačkim otpadnim vodama kažu da će zbog EU propisa morati ugraditi nove module
 Admir Buljubašić/CROPIX

Dok Državno odvjetništvo već godinu dana intenzivno radi na slučaju stotine milijuna kuna teških malverzacija u slučaju zagrebačkog pročistača otpadnih voda i istražuje sve dodatne radove zbog kojih je osnovna cijena u 12 godina porasla sa 180 na 285 milijuna eura, grad i Zagrebačke otpadne vode u tišini pripremaju novi plan i dodatne troškove.

U pročistač će se, kako doznajemo, uložiti novih 50 milijuna eura! Time će cijena najspornije zagrebačke investicije narasti na nevjerojatnih 335 milijuna eura, odnosno 2,5 milijardi kuna, što je iznos kojim bi se mogle sagraditi tri zagrebačke Arene.

Do zadnje lipe, milijarde kuna tešku investiciju platit će Zagrepčani, što kroz naknadu za pročišćavanje voda, što kroz porez i prirez, s obzirom da se gotovo polovica troškova Zagrebačkim otpadnim vodama uplaćuje iz gradskog proračuna. Naime, na pročistač, tvrde u Gradskom uredu za gospodarstvo i u ZOV-u, uskoro će se morati implementirati moduli za treći, najviši stupanj pročišćavanja otpadnih voda - onaj biološko-kemijski. Cijena dodatnog modula s pratećim bazenima i elektronikom iznosi oko 50 milijuna eura. Zagrebačke otpadne vode u sljedećih šest mjeseci počet će pripremati projekt i predložiti ga Gradu Zagrebu.

- EU standardi i europske konvencije o zaštiti i održivoj uporabi rijeka nalažu da se u rijeke odlaže dodatno pročišćena voda, a projekt će morati biti sagrađen najkasnije do 2018., što znači da već sada moramo početi raditi na njemu - potvrdio je Ante Pavić, direktor ZOV-a. To će za sobom povući i poskupljenje naknade za pročišćavanje voda, koje trenutno iznose tri kune po kubiku vode za građane i 11 kuna za gospodarstva, ali bi moglo podići i ukupnu cijenu koju grad svaki mjesec mora platiti ZOV-u.

Zbog dodatnih radova koji su pod istragom, kontinuirano raste i naknada koju Grad plaća koncesionaru.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 06:47