PLAVCI DEMANTIRAJU

Grbić odbacuje optužbe: Policija nije pisala političke kaznene prijave trojici SDP-ovih gradonačelnika

Glavni ravnatelj policije ističe da se prijava ne može podnijeti samo na temelju podataka policije nego je bio potreban angažman i drugih mjerodavnih institucija
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Policija nije po političkim nazlozima pisala kaznene prijave protiv trojice SDP-ovih gradonačelnika, izjavio je danas glavni ravnatelj policije Oliver Grbić demantirajući tako optužbe koje se policiji stavljaju na teret.

Podsjetimo, radi se o gradonačelnicima Rijeke - Vojku Obersnelu, Koprivnice - Zvonimiru Mršiću i Velike Gorice - Toninu Piculi, koji su bili osumnjičeni za nezakonitosti u slučajevima 'Tržnice Rijeka', 'Odmaralište Pirovac' i 'TV Velika Gorica'. Međutim, Državno je odvjetništvo odbacilo sve policijske prijave .

- Upravo zbog toga izvodi se potpuno pogrešan zaključak da se radilo o neosnovanome i tendencioznom prijavljivanju koje nije imalo nikakve osnove, nego je bilo rezultat 'političkog pritiska' - istaknuo je Grbić u priopćenju te dodao kako su izvidi u sva tri predmeta potaknuti zahtjevima mjerodavnih državnih odvjetništava s kojima je policija održala mnoge sastanke.

U predmetima 'Odmaralište Pirovac' i 'TV Velika Gorica' policija je s odvjetništvima razgovarala po pet, a u slučaju 'Tržnice Rijeka' čak 14 puta. Uoči podizanja prijava u predmetima 'Odmaralište Pirovac' i 'TV Velika Gorica' u sjedištu DORH-a razgovaralo se s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem kako bi bio usuglašen stav oko kvalifikacije i dispozitiva kaznenih prijava te osoba koje će biti prijavljene.

- Iz navedenog proizlazi da je potpuno netočno i deplasirano, a u cijelosti neargumentirano uporno u medijima isticati jednostrano i tzv. 'tendenciozno i politički usmjeravano' postupanje policije, čime se u dijelu javnosti pokušava stvoriti dojam krajnjeg neprofesionalizma i time podredno pravne nesigurnosti, koji dojam, osim u domaćim okvirima, može negativno utjecati i na stanje i percepciju šire društvene klime i vladavine prava za inozemne promatrače - objašnjava Grbić.

Napominje i da se odluka o podnošenju prijave nije mogla donijeti samo na temelju podataka koje je dostavila policija, nego je bio potreban angažman i drugih mjerodavnih institucija.

- Zaključno, rezolutno odbacujem bilo kakve primisli o nepristranome ili politički obojenom radu policije, kako u navedenim, tako i u svim drugim predmetima u kojima je policija aktivni subjekt izvida kaznenih djela - zaključio je Grbić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:50