IZBORNI PORAZ RASKOLIO STRANKU

Ključ HDZ-a je kod Šeksa: Sad je uz Jadranku Kosor, ali tko zna koga će podržati na kraju

Zagreb, 061211.Sabor.Markov trg.Intervju s Vladimirom Seksom.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / Cropix

Drugi poraz na izborima za HDZ ponovno je, kao i 2000. godine, za sobom povukao podjele u stranci. No, ovaj su put unutarstranačke frakcije mnogo izraženije, svi akteri još nisu poznati, a kako stvari stoje prije unutarstranačkih izbora, moglo bi ih se iskristalizirati četiri, možda čak i pet.

Usto, Vladimir Šeks i Jadranka Kosor , koji se pokušavaju prikazati kao najveći stranački saveznici, daleko su od zajedničkog klana. U HDZ-u, naime, smatraju da je Šeks, šef još uvijek najmoćnije frakcije, vrlo promjenjive ćudi, pa se do posljednjeg trenutka neće znati koga on zapravo podržava.

Politika je vrag

- To što je Šeks danas uz Jadranku Kosor ne znači da će biti uz nju sutra ili za mjesec dana. Možda ostanu zajedno, a možda će upravo on biti taj koji će joj presuditi na proljeće - kaže izvor iz Predsjedništva HDZ-a.

Šeks je predvodnik trijumvirata sa svojim kumovima Brankom Bačićem i Božidarom Kalmetom i teško je zamisliti da bi ih mogao napustiti. No, kako sam Šeks običava reći, “politika je vrag, pa ne treba isključiti niti jednu mogućnost”. Mnogi u taj klan ubrajaju i Darka Milinovića, ali on je posljednjim istupima dao naslutiti da ne namjerava opet, kao nakon ljeta 2009., zatomiti ambicije za preuzimanje stranke. Legitimitet za to Milinović crpi iz dobrog rezultata na parlamentarnim izborima, no protivnici su mu već izbrojili osvojene glasove i zaključili - od pobjede u 9. jedinici na Milinovića otpada oko trećina, a na Kalmetu dvije trećine zasluga. Zamjenik predsjednice stranke dosad je kontrolirao istupe i, prema javnosti, besprijekorno poštovao stranačku hijerarhiju pa mu još nitko nije javno dao podršku kao kandidatu za predsjednika stranke. Milinović računa na podršku onih nezadovoljnih politikom Jadranke Kosor.

Respektiraju ih u EU

Šefica stranke vodi slabiju struju od Šeksove, sazdanu, osim Petra Čobankovića, od ljudi koji su relativno kratko u stranci, nemaju bazu na terenu i svoju važnost crpe isključivo iz Jadranke Kosor kojoj su, zasad, potpuno odani. Hoće li i ostati, ovisi isključivo o njezinu uspjehu na unutarstranačkim izborima. Dodatna snaga te grupe je u tome što su baš svi uspjeli dobiti mjesto u Saboru, što im osigurava mjesta u stranačkim tijelima i dovoljno medijske pozornosti. Za mjesto u HDZ-u sve se glasnije bore i mladi članovi, poput Davora Stiera, Davora Božinovića, Andreja Plenkovića i Domagoja Miloševića.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:01