ŠTO DONOSI PDV-u OD 25 POSTO

Hrana najviše poskupljuje: Opet ćemo ići u šoping u Mađarsku i Austriju

 Andrija Lučić/CROPIX

Povećanjem PDV-a na 25 posto sve cijene će se, više-manje - povećati, a život postati skuplji!

Dobra vijest je, tvrdi ministar financija Slavko Linić , da se nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove neće mijenjati sve do ulaska Hrvatske u EU 2013., kada bi i na te prehrambene proizvode mogao iznositi od pet do 10 posto.

Iz Kraša poručuju da neće povećavati cijene čokolade i svojih drugih proizvoda, ali hoće li trgovine i trgovački lanci to učiniti - to, kažu, nema veze s njima. Razlog je činjenica da tih 2 posto, tvrde u toj tvrtki, više ne bi znatno utjecalo na prihode tvrtke koliko bi negativno utjecalo na imidž Kraša kod kupaca.

Moguća kompenzacija

- Cijena proizvoda se sastavlja na temelju raznih kriterija, a tih 2 posto više nema učinka na cijenu proizvoda. Riječ je o jednokratnom udaru i taj trošak uvijek možemo kompenzirati. Poskupljenje energenata i sirovina mnogo bi snažnije utjecalo na troškove proizvodnje. Ako na tržištu znantnije poskupe kakaovac, šećer, mlijeko u prahu i biljno ulje, te plin i struja, onda bismo vjerojatno povisili cijene - tvrdi Marica Vidaković iz Kraša.

U Pevecu su već odlučili da će dizati cijene.

- Razmišljamo o svim opcijama da bismo sačuvali opstojnost tvrtke. Zato ćemo, s obzirom na veći PDV, morati podići cijene nekih proizvoda. Upravo radimo na korekciji cijena - tvrdi Dejan Fićko, komercijalni direktor Peveca.

Zagrebački holding već je, neovisno o PDV-u, najavio dizanje cijena u 2012. Cijena vozne karte poskupjet će sa 8 na 10 ili 12 kuna, mjesečni pokaz za studente mogao bi biti dvostruko skuplji i iznositi 170 kuna, dok bi kubik vode trebao poskupjeti za kunu i pol. Hoće li se zbog najavljenog povećanja PDV-a, ove, ali i ostale cijene dodatno povisiti, u Zagrebačkom holdingu još ne znaju.

Čeka se službena odluka

- Ako Vlada poveća stopu PDV-a, Zagrebački holding na vrijeme će izvijestiti javnost u učinku navedene mjere na cijene naših usluga - rekao je Dušan Viro, glanogovornik Holdinga.

- Još nemamo službenu informaciju o povećanju stope PDV-a, pa tako ni naš konačni stav o mogućem povećanju cijena. Stoga vam u ovom trenutku još ne možemo dati odgovor iz koncerna na vaš upit - poručuju iz Agrokora, a sličan je odgovor stigao i iz Kauflanda. Iz HEP-a, kao i još nekih energeteskih tvrtki, odgovor unatoč upitu nije stigao.

Vlasnici manjih tvrtki, ali i direktori trgovačkih i obrtničkih udruženja boje se da će povećanje PDV-a ponovno stvoriti gužve na graničnim prijelazima jer će ljudi po robu odlaziti u susjedne zemlje koje imaju mnogo niži PDV, posebno na hranu.

Sve manje novca

- Povećanjem PDV-a dignut će se cijene, a istovremeno građani imaju sve manje novca za trošenje. Porezi na hranu morali bi biti manji ako ne želimo da Hrvati kupuju u Sloveniji, BiH ili pak Srbiji - uvjeren je Neno Pivac, vlasnik Pivca.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori pozdravljaju najavljeno smanjenje PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, ali kažu da će problem biti hrana jer je u tom sektoru porez među najvećima u Europi.

- Treba povećati PDV na kruh i mlijeko jer ćemo to ionako napraviti kada uđemo u EU. No, istodobno treba, radi konkurentnosti, smanjiti poreze na hranu na 8 do 10 posto - kaže Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine HOK-a.

Povećanje poreza za dva posto znači da će tvrtke - žele li biti u plusu - dobit morati povećati za tri posto, što je za većinu znanstvena fantastika, ističu naši sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:46