RASPODJELA FOTELJA U DRŽAVNIM PODUZEĆIMA

Kadrovska križaljka Kukuriku koalicije: Osiguranja i banke SDP-u, ostale tvrtke ljudima HNS-a

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Tvrtke iz financijskog sektora SDP-u, realni sektor HNS-u! Tako bi, ugrubo, glasila podjela nadleţnosti nad državnim tvrtkama i onima od posebnog državnog interesa vladajuće koalicije, a takva podjela utjecat će i na kadrovsku križaljku u tim tvrtkama.

Međutim, podjela nije još definitivna pa je moguće da kadroviranje u nekom poduzeću iz svoje nadležnosti SDP prepusti HNS-u ako ovaj neko ‘svoje’ prepusti SDP-u.

Nadzor političarima

Potpuno je jasno da čelnici javnih poduzeća i ključnih institucija neće ostati na svojim mjestima, a smjene slijede i u nadzornim odborima. HDZ je u njih birao ljude na javnim natječajima, no Kukuriku koalicija bila je jasna: politika koja vodi zemlju odgovara i za poslovanje državnih tvrtki pa je logično da to poslovanje nadziru političari.

Kadroviranje za javna poduzeća i najvažnije institucije tek je započelo jer još nije postignut niti konačni politički dogovor, a obavljaju se tek prvi razgovori s kandidatima. Uostalom, tek su postavljeni ministri i njihovi zamjenici, a svi ministri nemaju još niti pomoćnike, pa javna poduzeća i institucije tek dolaze na red.

Zato se najprije rješavaju one najhitnije. HANFA, regulator domaćeg tržišta kapitala, trenutno je obezglavljena, pa je nova Vlada morala na brzinu uredbom imenovati Željka Kopčića za tehničkog šefa, jer je on jedini član Uprave Hanfe kojemu nije istekao mandat. Radit će taj posao u sljedećih mjesec dana, dok Sabor ne izabere novo vodstvo.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:49