TRAG NOVCA

DORH u Americi naišao na zid: Preko Suićeva honorara do Sanaderovih računa u SAD-u?

Na račun odvjetnika Gorana Suića sjelo je i 200.000 američkih dolara
Zagreb, 020112.Zupanijski sud.Bivsi premijer RH Ivo Sanader, optuzen u aferi Hypo i INA-Mol, koji se nalazi na uvjetnoj slobodi, ima obavezu javljati se Sudu prvog ponedjeljka u mjesecu. Jutros je Sanader kasnio pola sata sa dolaskom na Sud.Na slici: Goran Suic i Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

I dok su agenti FBI-a na molbu hrvatskih vlasti ispitali Petru Sanader o izvorima njezinih prihoda, DORH zasad nailazi na zid šaljući zahtjeve američkim vlastima da im dostave podatke o novcu i računima za koje se sumnja da bi na njima mogao biti pohranjen novac Ive Sanadera.

Neke zahtjeve hrvatskog tužiteljstva američke su vlasti odbile, ali je u međuvrememu ustanovljeno da je za njujorški stan Petre Sanader, iako nije bio korišten godinu dana, plaćan mjesečni najam od 10.000 američkih dolara.

USKOK-u nije ostalo nezamijećeno ni da je na račun odvjetnika Gorana Suića, jednog od troje Sanaderovih branitelja, na ime honorara za obranu sjelo i 200.000 američkih dolara.

Elitni stan

Već ranije Robert Ježić otkrio je da je plaćao 100.00 američkih dolara za Petru Sanadera i njezina dečka Alena Dojkića, kao da su i preko Dojkićeve tvrtke Chemical Services Corporation obavljane isplate za stan u New Yorku. Iako nam je Dojkić u razgovoru rekao da je stan u Zeckendorf Towersima kod Union Squarea bio površine 50-ak četvornih metara, navodno je riječ o stanu koji je imao više od 200 četvornih metara.

USKOK je informaciju od FBI-a o elitnom stanu u tornjevima zatražio nakon što je upravo Jutarnji list objavio informaciju da je obitelj Sanader suvlasnik elitnog stana. Kada smo krajem prosinca nazvali upravitelja zgrade, rečeno nam je samo da postoji prezime Sanader i da su sve ostale informacije povjerljive naravi. U suradnji s američkim vlastima otkriveno je da je najam plaćala tvrtka koju je zastupao odvjetnički ured Yorama Ginacha, poznatog u Hrvatskoj po planiranju nekih investicija.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:56