BARBARA DORIĆ

Članica Uprave Ine, smijenjena nakon afere, dobila je novi posao u Fortenovi. Evo na kojoj poziciji

Kako doznaje N1, Barbara Dorić u Fortenovi je angažirana na mjestu direktorice investicija i specijalnih projekata

Barbara Dorić

 Neja Markicevic/CROPIX

Barbara Dorić, jedna od troje hrvatskih menadžera u Upravi Ine koje je smijenila Vlada RH nakon otkrića pljačke teške milijardu kuna, preuzima posao direktorice investicija i specijalnih projekata u Fortenova grupi. Kako piše N1, ona je od 1. ožujka ove godine zaposlena u Fortenova grupi, kompaniji koja je nastala “pretvorbom” Agrokora nakon intervencije Vlade kroz lex Agrokor, a danas je pod kontrolom jednog od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika Pavla Vujnovca.

image

Barbara Dorić

Neja Markicevic/CROPIX

S obzirom na to da je duži niz godina radila u kompanijama iz energetskog sektora, Barbara Dorić u Fortenovi je angažirana na mjestu direktorice investicija i specijalnih projekata.

image

Barbara Dorić

Tomislav Kristo/CROPIX

“Gospođa Dorić ima značajno stručno i akademsko iskustvo iz područja energetike i više od dvanaest godina iskustva na rukovodećim pozicijama i vođenju investicijskih projekata u korporativnom i javnom sektoru. S obzirom na globalne energetske izazove te važnost provođenja Europskog zelenog plana u korporativnom sektoru, pored planiranih investicija unutar Fortenova grupe, investicije u projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije jedan su od prioriteta, a svojim kompetencijama u tom području gospođa Dorić daje značajan doprinos našem timu - rekla je glasnogovornica Fortenova grupe, Anja Linić Sikavica.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Barbara Dorić postala je članica Uprave Ine u proljeće 2020., u vrijeme kad je nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja vodio ministar Tomislav Ćorić.

A afera u Ini pukla je, podsjetimo, u rujnu 2022. godine, kad je razotkriveno da je uhodanim linijama preko menadžera Damira Škugora - člana HDZ-a, i preko Plinare Istočna Slavonija - koju je vodila Marija Ratkić, također članica HDZ-a - iz Ine izvlačen plin radi astronomske zarade za udruženu ekipu. Vlada i vodstvo HDZ-a bili su tad, zbog pritiska javnosti, prisiljeni propitati i ulogu hrvatskih predstavnika u Upravi Ine.

image

Barbara Dorić

Matija Djanjesic/CROPIX

Novoizabrani ministar gospodarstva, Davor Filipović, otvoreno je govorio kako je “zakazala cijela Uprava”. “Svi su otišli, a danas su smijenjeni hrvatski članovi, bez otpremnina. A to su bili, osim Barbare Dorić, i Niko Dalić, suprug bivše ministrice gospodarstva, sad predsjednice Uprave Podravke, Martine Dalić, te Darko Markotić.

Barbara Dorić očito se nije slagala s ocjenom ministra Filipovića oko odgovornosti članova Uprave i u medijskim istupima nakon odlaska iz Ine objašnjavala je kako je model upravljanja Inom takav da nije mogla utjecati ili znati za mešetarenje plinom i milijunsku pljačku.

“Razumijem odluku dioničara koji me predložio na funkciju, da jednako tako predloži i moj opoziv, ali ne mogu prihvatiti odgovornost za nešto što od prvoga dana nije bilo definirano mojom odgovornošću i na što nisam mogla utjecati”, izjavila je Barbara Dorić u intervjuu za Jutarnji list.

image

Barbara Dorić

Neja Markicevic/CROPIX

Dorić je u istom razgovoru, u studenome 2022. godine, odgovorila da još nema planova za daljnju karijeru. Iako nije dobila “milijunsku otpremninu” o kojoj se govorilo, i ona i druga dva smijenjena člana Uprave Ine sigurno su mogli nešto uštedjeti od svojih plaća - jer radilo se o golemim iznosima. Prema izvješću Ine, Barbara Dorić je kao članica Uprave u 2021. godini primila milijun i 328 tisuća kuna (bruto) “ukupnih primitaka”.

N1 je pitao i u Fortenovi kolika će biti plaća nove direktorice, ali nisu primili odgovor. No prema neslužbenim informacijama, smatra se da bi menadžerica Dorić i u Fortenovi mogla očekivati plaću otprilike u iznosu kakav je bio i u Ini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 01:25