SUKOB S VLADAJUĆIMA

ČLANOVI HDZ-a NAPUSTILI SABORNICU! 'Nije vas briga za hrvatske zakone i institucije. Sram vas bilo'

Želite provoditi svoje političke odluke, pa 'kud puklo, da puklo, kazao je Jandroković
Zagreb, 140714.Na danasnjoj, 13. sjednici Hrvatskog sabora raspravljano je, medjuostalim, o raspisivanju referenduma o sluzbenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.Na fotografiji: Ivan Suker, Gordan Jandrokovic, Davorin Mlakar i Zeljko Reiner. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski sabor, ipak će, odlučivati o vjedostojnom tumačenju pojedinih odredbi Zakona o policiji – odlučila je tako saborska većina, HDZ je bio protiv toga, a njegovi su zastupnici napustili sabornicu, dok se glasovalo o uvrštenju odluke u dnevni red.

HDZ-ov Goran Jandroković napao je većinu zbog takvog postupanja.

"Nije vas briga za zakone, za institicije, želite provoditi svoje političke odluke, pa 'kud puklo, da puklo'", rekao je Jandroković vladajućim kolegama nakon stanke koju je tražio Klub HDZ-a.

Većini je poručio da takvim postupanjem krši čitav niz načela na kojima počivaju moderne demokracije, da je to "revolucionarno pravo", da se time dovodi u pitanje stabilnost ustavnog i pravnog poretka države.

Sve što se sada događa identično je ono me što ste radili s lex Perkovićem, nikada se u 25 godina (hrvatske države) nije dogodilo da se vjerodostojno tumačenje traži nakon sudske presude s ciljem mijenjanja te presude, naglasio je HDZ-ov zastupnik.

Postupanje saborske većine pripisuje utjecaju s druge stranke Markova trga, odnosno iz Banskih dvora.

U petak, kad predmetna odluka nije uvrštena u dnevni red, vjerovali smo da je zdravi razum pobijedio, no iz aviona je vidljivo da je stigao poziv s druge strane Markovog trga, (rečeno vam je) sram vas bilo, nije ispunjeno što je naređeno, izvolite doći u ponedjeljak, rekao je Jandroković.

HDZ-ov zastupnik tvrdi da je takvim postupanjem Hrvatski sabor ponovno doveden u ponižavajuću poziciju u odnosu na Vladu, da vladajuća većina postaje instrument u rukama premijera.

Vladajuće je opetovano upozorio da će uvrštavanjem predmetne odluke u dnevni red i njenim izglasavanjem, izazvati čitav niz reakcija, osramotiti Sabor, nanijeti štetu hrvatskim građanima,

Ne činite to, ovo će vam se obiti o glavu, radite štetu Hrvatskoj, ovdje nije krivnja samo na premijeru, nego na svima vama, poručio je Jandroković.

Sabor je predloženu odluku u dnevni red uvrstio glasovima 83 zastupnika, pet ih je bilo suzdržano.

Jandroković zatražio saborsku stanku

ZAGREB - Nakana predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke da dnevni red sjednice dopuni odlukom o vjerodostojnom tumačenju pojedinih odredbi Zakona o policiji, "dovela" je danas do saborske stanke – zatražio ju je Klub HDZ-a.

To smo mogli očekivati, ali ako je i od Vas, previše je, rekao je Leki HDZ-ov Goran Jandroković i zatražio stanku za sastanak Kluba HDZ-a.

Podsjetio je se tu točku već jednom, u petak, pokušalo uvrstiti u dnevni red, ali se to nije učinilo zbog nedostatka kvoruma.

Uz HDZ, u petak su se uvrštavanju spomenute odluke usprotivili i laburisti, koji smatraju da je riječ o udaru na ustavno-pravni poredak i pokušaju Vlade da uz pomoć parlamentarne većine izmijeni nepravomoćnu sudsku odluku.

Naime, tijekom 2012. i 2013. u policiji je imenovano više od 2000 rukovoditelja, na što se žalio dio starih rukovoditelja.

Upravni sud potvrdio je da novi rukovoditelji nisu mogli biti imenovani dok stari nisu razriješeni, a Vlada je nakon nepravomoćne presude predložila Saboru da donese vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji i protumači kako je namjera zakona bila da policijski službenici zadrže prava iz radnog odnosa, ali da su rukovodeća radna mjesta policijskih službenika slobodna za popunu putem internog oglasa.

Sabor danas treba raspravljati o odluci o raspisivanju referenduma o dvojezičnosti, koji je inicirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Predstavnici Stožera dolaze u Sabor odjeveni u crno, jer, kažu, žaluju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:42