NERVOZA

Članovi HDZ-a podržavaju šefa stranke, ali misle da previše riskira zbog Marića

“Branimo čovjeka koji čak nije član stranke, ne znamo što nam je to trebalo”, žale se neki članovi
 Goran Mehkek / CROPIX

- Andrej Plenković zaigrao je opasnu igru, ne znam hoće li je uspješno privesti kraju. Nadam se da hoće - kazao nam je jučer jedan istaknuti član HDZ-a dok se u sabornici odvijala burna rasprava o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Bio je oprezan, kao i još neki HDZ-ovi zastupnici, pogotovo nakon što su se pojavile informacije o tome da je oporba skupila 77 potpisa za Marićev opoziv.

- Jeste li sigurni? Ne vjerujem da imaju toliko. To su samo priče, vidjet ćete na kraju kako će biti - komentirali su neki HDZ-ovci. Bili su zadovoljni nastupom svog šefa i premijera u sabornici.

Odličan nastup

- Imao je odličan nastup - kazao je jedan HDZ-ov zastupnik, uvjeren da nema straha za Marića.

- Ministra ćemo sačuvati, a onda nam slijede novi koraci, vodimo razgovore, ne sumnjam u uspjeh - kaže naš sugovornik.

Dražen Bošnjaković novinarima u Saboru jučer je kazao kako je uvjeren da oporba neće skupiti 76 ruku za rušenje Marića.

- O opciji da Marić padne ne razmišljamo, jer neće pasti... Rekli smo da ćemo rekonstruirati drukčiju većinu i razgovori se vode u tom smjeru, ali HDZ je rekao da nije isključiv kad su u pitanju novi izbori, mi smo za njih spremni. Dođe li do toga da se većina ne može složiti, spremni smo za nove izbore iako smatramo da to za Hrvatsku nije dobro. Svi bismo trebali raditi na pozitivnim trendovima, rastu BDP-a, smanjenju nezaposlenosti. Nije dobro da svako malo idemo na izbore - poručio je Bošnjaković.

I dio drugih HDZ-ovih zastupnika isticao je da će sve biti u redu. Ipak, neki članovi stranke neslužbeno su govorili da im se “ne sviđa razvoj situacije”.

- Nadam se da neće srušiti Marića, ali ako se to dogodi, ne znam. Mislim da bismo onda trebali na nove izbore. Natezanje ne bi imalo smisla - kazao je jedan član HDZ-a.

Izvori bliski Plenkoviću kazali su nam kako on očekuje da Marić neće pasti, ali ako do toga dođe, da bi se išlo na izbore.

Potpisi za Gordana Jandrokovića kao novog šefa Sabora jučer još nisu bili prikupljeni. U HDZ-u se i dalje govorilo o brojci 74 te da im nedostaju dva glasa.

Navodno su u HDZ-ovu Klubu neki jučer bili za opciju da se odmah ide na izbore, a drugi su ipak bili za preslagivanje. Neki HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali bili su i kritični.

Sličan slučaj

- Sve je nekako krenulo dobro, a sada više ne znam. Ne znam što nam je sve ovo uopće trebalo. Branimo čovjeka koji nema nikakvu težinu u stranci, nije ni njezin član. Nismo se smjeli dovesti u ovu situaciju. Plenković ga je trebao odmah smijeniti ili je sam trebao dati ostavku - razmišljanje je jednog od naših sugovornika. Smatra kako su dospjeli u identičnu situaciju kao prošle godine s bivšim šefom Tomislavom Karamarkom.

- Ne vidim razliku u tim slučajevima. Plenković nije govorio istinu kad je rekao da ima većinu, kao i Karamarko. Sada se ispostavilo da nemamo. I sad je nastupila panika. Svi se brinemo zbog lokalnih izbora jer je to palo u drugi plan. I Plenković je nervozan, vidjelo se po njegovu nastupu u Saboru - kazao je još jedan HDZ-ovac. Dodaje da je Karamarka još i shvaćao jer nije imao puno izbora.

Dobra pozicija

- Vjerujte mi, ne volim čuti riječ preslagivanje. Podržavam Plenkovića, ali jednostavno ne razumijem njegov potez. Bio je u lagodnoj poziciji, sve mu se posložilo, pa i odnosi s Mostom bili su bolji nego prije, čak je prošao solidno i oko poreza na nekretnine, a sada smo opet dospjeli u lošu poziciju. Što ako Marić padne, što onda - pita se naš sugovornik. Posebno su u stranci, kaže, zabrinuti zbog lokalnih izbora.

- Stanje na terenu nije dobro. Most će nas u Dalmaciji ‘ubiti’ svojim pričama da štitimo kriminal u Agrokoru. Možda i dobijemo Split, ali ćemo izgubiti omjere koje smo dosad imali u županijskim vijećima. Imamo problema u brojnim mjestima, a nitko to ne rješava jer je glavni tajnik Jandroković zauzet većim problemima u Zagrebu. I u Osijeku imamo problema s listom i Ivanom Šojat, znam da su zvali Jandrokovića da to riješi, ali sve stoji, a vremena je sve manje - komentirali su neki u HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:26