AKCENT

Članovi Hrvatske demokratske zajednice državu često vide kao privatni bankomat

To da političara koji je u pritvoru zbog korupcije naslijedi političar koji se također ne drži zakona je komično, a tek onda i tragično
Mato Čičak
 Damjan Tadić/Cropix
Objavljeno: 06. listopad 2020. 19:45

Medijski se baviti korupcijskim aferama članova HDZ-a znači vrtjeti se ukrug i manje-više pisati isti novinski tekst u koji po potrebi ubacujete nova imena. I tako već skoro puna tri desetljeća, počevši od članova obitelji predsjednika Franje Tuđmana koji su dobivali banke i lukrativne poslove s državom, preko desetaka HDZ-ovih ministara i tajkuna kojima se sudilo zbog pronevjera, do članova prošle Vlade Andreja Plenkovića koji su odstupili jer se otkrilo da raspolažu imovinom koja je deseterostruko vrjednija od svega sve što su zaradili u životu.

Napokon, u zatvoru je zbog nezajažljive krađe dok je bio na vlasti i Ivo Sanader, nekadašnji premijer i predsjednik te stranke. Sve to, međutim, ne utječe na birače i HDZ gotovo redovito pobjeđuje na izborima, osim 2000. i 2011., ali i ti slučajevi djeluju kao aberacije u političkom životu Hrvatske jer su SDP-ove vlade izdržale po jedan mandat, da bi potom sve opet došlo na staro.

U takvim okolnostima nikoga neće iznenaditi najnoviji političko-korupcijski skandal u kojem se našao novi zastupnik HDZ-a i načelnik Općine Rugvica, Mato Čičak, koji je nedavno ušao u Sabor kao zamjena HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice, Draženu Barišiću, kojem je skinut imunitet zbog afere Janaf. To da političara koji je u pritvoru zbog korupcije naslijedi političar koji se, po svemu sudeći, također ne drži zakona k'o pijan plota, ponajprije je komično, a tek onda i tragično.

Iako jedno ne isključuje drugo. Indeks je otkrio ugovor Općine Rugvica s Elektrocentrom Petek, čiji je vlasnik tajkun Krešo Petek, jedno od glavnih lica u aferi Janaf, iz prošle godine koji je potpisao novi HDZ-ov saborski zastupnik Čičak, te odluku o odabiru te sporne tvrtke na natječaju Općine s fabriciranim datumom.

Prema službenom dokumentu Općine, posao vrijedan 9,5 milijuna kuna uključujući PDV dodijeljen je devet mjeseci prije nego što je natječaj uopće raspisan. Usto, Čičak živi u kući koja nije legalizirana, a izmjenama općinskog prostornog plana koju vodi prenamijenio je svoju livadu u građevinsko zemljište. Od izmjena prostornog plana profitirao je i njegov tata, čije su tri parcele sada također građevinske.

On je demantirao optužbe uz zaključak da ga se napada jer je postao saborski zastupnik i tako, zapravo, poručuje Plenkoviću da ova afera preko Rugvice udara na Banske dvore. Čičkova obrana je očekivana, ali i puna logičkih rupa. Jednostavno, opozicija je toliko slaba da ne može srušiti HDZ-ovu vlast, s nekim Čičkom ili bez njega. Osim toga, tko je prije mjesec dana znao kako se zove načelnik i gdje se uopće nalazi Rugvica? Ali, koliko god je osobno politički nevažan, slučaj Mate Čička suštinski je bitan za Plenkovića jer je to još jedan u nizu slučajeva u kojima se HDZ povezuje s mutnim poslovima.

"Borba protiv korupcije je stalna", pohvalio se premijer Plenković kada je na površinu izbila afera Janaf. Od tada nisu prošla tri tjedna, a na vrata kuca nova afera. Kao što smo napisali na početku, nismo iznenađeni. Ljudi koji zadnjih 30 godina upravljaju HDZ-om, od općinske do državne vlasti, osim časnih izuzetaka, doživljavaju državu kao privatni bankomat. Može im se jer birači to ne kažnjavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:02