ŠOK I NEVJERICA

ČLANOVI HUP-a NEZADOVOLJNI ZBOG OTPREMNINE JAKELIĆU Emil Tedeschi: 'Svaki oblik diskriminacije i uznemiravanja osobno smatram krajnje skandaloznim'

 
Emil Tedeschi
 Blaz Samec Delo / CROPIX

Među dijelom članova HUP-a, a posebno onima koji predstavljaju male i srednje poduzetnike i dalje traje nezadovoljstvo oko činjenice da je prilikom sporazumnog raskida radnog odnosa s Bernardom Jakelićem zbog optužbi za spolno uznemiravanje djelatnica HUP-a isplaćena i otpremina.

I dok HUP i dalje brani taj stav da je sve učinjeno kako bi se izbjegli eventualni sporovi i da je to bio najelegantniji način da se riješi slučaj unutar HUP-a, te da iznos otpremnine nije moguće objaviti zbog tajnosti ugovora o radu dio članstva misli da imaju pravo to znati obzirom da HUP nije privatna tvrtka već udruga poduzetnika i da je taj novac isplaćeni iz njihovih članarina.

Međutim, nisu samo članovi Udruge malih i srednjih poduzetnika ti koji traže objašnjenje o isplati otpremnine. To bi se pitanje moglo potegnuti i u ponedjeljak 27. travnja kada je sazvan savjet HUP-a.

- Svaki oblik diskriminacije i uznemiravanja, osobito iz pozicije institucionalizirane moći, smatram društveno neprihvatljivim, a osobno i krajnje skandaloznim - prenio nam je svoj stav Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe preko glasnogovornice Atlantic Grupe.

- Šokantno da udruga žena poduzetnica koja postoji pri HUP-u uopće se nije očitovala na činjenicu da je trećina zaposlenica prijavila spolno uznemiravanje. To me iznenađuje, ali možda s druge strane i ne, obzirom da je na čelu te udruge predsjednica HUP-a Gordana Deranja - rekla nam je Manuela Šola, članica Izvršnog odbora Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Jedan od onih koji smatra da je to bilo potpuno neprimjereno je i Silvano Hrelja, saborski zastupnik HSU-a.

- Mi kao oporbena stranka nemamo upliv na upravljanje tvrtkama u vlasništvu mirovinskih fondova, ali mislim da bilo tko ko predstavlja umirovljeničko vlasništvo nema pravo na takav način trošiti novac i davati otpremnine. Ako je to bila obaveza po zakonu onda u redu, ali ako nije onda za takvo što nema opravdanja. Osobno sam protiv takve isplate i mislim da je to nečuveno i suprotno civilizacijskoj razini koja bi se u Hrvatskoj trebala uvažavati. Međutim, neki predstavnici kapitala misle da si mogu dopustiti sve, iako je po meni ovakvo rasipanje novca neprihvatljivo.

Danko Sučević, član Izvršnog odbora Udruge malih i srednjih poduzetnika misli da sada "slučaj Jakelić" sada ne treba biti u fokusu interesa članova, ali smatra da je odluka o isplati otpremnine bila loša.

- Mislim da su mu trebali dati izvanredni otkaz bez pardona. Tim više jer se od HUP-a očekuje viši standardi, onakvi kakvi su u takvim slučajevima u zapadnim zemljama gdje bi u ovakvom slučaju to bio otkaz a ne sporazumni raskid ugovora o radu. U HUP-u kažu da su konzultirali sa pravnicima i revizorima i da bi bilo neizvjesno kako bi sve završilo u slučaju da je Jakelić tužio HUP. Ne vjerujem da se radi o visokom iznosu otpremnine, vjerojatno o tri plaće, ali ne znam o kojem se iznosu radi - kaže Sučević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23