BOLJI UVJETI

Članovi su rekli svoje: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća

Do potpisivanja dolazi nakon što se sindikalno članstvo devet od 11 sindikata koji su sudjelovali u pregovorima izjasnilo za prihvaćanje ponude

Sanja Šprem, Andrej Plenković

 Ronald Gorsic/Cropix

Vlada i sindikati potpisat će u ponedjeljak dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe, kojim se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

Vlada je sindikatima javnih i državnih službi ponudila povećanje osnovice za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine. Također je predviđeno povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 754 kune te početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini najkasnije u trećem tjednu rujna.

Do potpisivanja dodatka TKU-a i KU-a dolazi nakon što se sindikalno članstvo devet od 11 sindikata koji su sudjelovali u pregovorima izjasnilo za prihvaćanje Vladine ponude.

Pozitivnim izjašnjavanjem devet sindikata ispunjeni su uvjeti za potpisivanja dodatka jer su "za" Vladinu ponudu bili sindikati koji imaju više od 50 posto od ukupnog broja članova svih sindikata koji su sudjelovali u pregovorima te sindikati iz najmanje tri od pet područja za koja se pregovaralo.

Vlada će na sjednici u ponedjeljak donijeti i formalnu odluku kojom će nadležnog ministra Marina Piletića ovlastiti za potpisivanje ugovora.

Prema informaciji iz Vlade, potpisivanje će biti održano u Banskim dvorima u 15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 09:50