RAZGOVOR U OPATIJI

CNN-ovac Quest intervjuirao Plenkovića: Premijer otkrio planove za sezonu, a na jednom pitanju i ‘zaiskrilo‘

Plenković je na početku razgovora s Questom kazao da je Hrvatska kroz cijelu pandemiju imala balansiran pristup
Richard Quest i Andrej Plenković

Danas je emitiran intervju novinara CNN-a Richarda Questa s premijerom Andrejem Plenkovićem. Quest je s hrvatskim premijerom razgovarao na terasi hotela Navis u Preluku u Opatiji. U središtu njihovog razgovora bilo je turističko otvaranje Hrvatske nakon pandemije covida.

U razgovoru su se, osim turizma i bitke za zdravlje, odnosno činjenice da je Hrvatska po postotku procijepljenosti jedna od boljih u okruženju najvažnijih turističkih konkurenata, dotaknuli i političkih tema.

Premijer Plenković je na početku razgovora s Questom kazao da je Hrvatska kroz cijelu pandemiju imala balansiran pristup po pitanju očuvanja zdravlja i sigurnosti građana i ekonomije.

image
Richard Quest i Andrej Plenković

- Među rijetkim smo zemljama koje nisu imale policijski sat niti potpuno zatvaranje, osim zatvaranja u prvih mjesec-dva pandemije - kazao je premijer.

Premijer je kazao kako je Hrvatska u 2020. imala pad BDP-a od 8 posto, no da je Vlada stala uz radnike i poslodavce.

- Potrošili smo više od 10 milijardi kuna na radnike i isplatili plaće više od 700 tisuća ljudi. To je bilo krucijalno da se prebrodi kriza - kazao je premijer.

Quest je kazao Plenkoviću da je razgovarao s ljudima u Hrvatskoj te ih upitao što bi pitali premijera kada bi imali prilike. Kazao je da su mu svi govorili kako bi premijeru postavili pitanje o gospodarstvu.

Premijer je kazao da je to tema o kojoj se uvijek pita te da će Hrvatska ići prema jakom oporavku. Premijer je objasnio da je Vlada kroz instrument "EU sljedeće generacije" i sredstva iz sadašnjeg sedmogodišnjeg proračuna EU osigurala 25 milijardu eura u idućih 7 godina. Plenković je kazao kako se radi o velikom novcu i injekciji za hrvatsku ekonomiju.

image
Richard Quest i Andrej Plenković

Zatim je govorio o turizmu i predstojećoj turističkoj sezoni.

- Turizam je u najboljim danima iznosio 19-20 posto BDP-a. Prošle godine smo bili na 50 posto rekordne turističke sezone 2019. godine, a sada želimo postići veći uspjeh nego prošle godine. Ako uspijemo turistički sezonu 2021. zadržati na 60-70 posto turističke sezone 2019. godine, to će biti dobro - kazao je premijer.

Plenković je kazao i da su pripremljene sve epidemiološke mjere te da je slogan 'Siguran boravak u Hrvatskoj' ključan.

Quest ga je pitao i je li zadovoljan koordinacijom s EU partnerima po pitanju ekonomskog oporavka. Premijer je kazao da je "apsolutno zadovoljan" te da su se čelnici dogovorili instrument za oporavak "EU sljedeće generacije" u iznosu od 750 milijardi eura. Premijer je kazao da su imali i dobru koordinaciju što se tiče cijepljenja, no Quest se s tim nije složio.

- To je bio fijasko - kazao je Quest povišenim tonom.

Plenković mu je odgovorio kako je jedini problem bio kašnjenje cjepiva AstraZenece.

- Nitko nije znao da neće distribuirati cjepivo kako su obećali u ugovorima. Sada stvari idu jako dobro u Hrvatskoj. Svatko tko se želi cijepiti to može učiniti - kazao je premijer te dodao kako je sada sustav distribucije cjepiva u EU postavljen adekvatno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:41