MINISTAR SMIRUJE NACIJU

Čobanković: Nema osnove za povećanje cijene kruha

Pšenica u cijeni pekarskih proizvoda sudjeluje s 10-ak posto i zato nema razloga da sadašnji porast cijene pšenice utječe na cijenu kruha, tvrdi ministar

ZAGREB - Unatoč povećanju cijena žitarica na svjetskim burzama, nema nikakve osnove za povećanje cijene kruha, rekao je za HTV-ov Dnevnik 3 ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković.

- Hrvatska ima značajan višak pšenice pa trenutačno nećemo uvoditi embargo na njezin izvoz. Međutim kao odgovorna Vlada pratit ćemo situaciju i reagirati ako bude trebalo - istaknuo je Čobanković.

Kako je objasnio ministar, pšenica u cijeni pekarskih proizvoda sudjeluje s 10-ak posto i zato nema razloga da sadašnji porast cijene pšenice utječe na cijenu kruha. Za razliku od toga, trgovačke marže kod kruha i drugih prehrambenih proizvoda iznose 40 posto i tu, kaže Čobanković, ima najviše mogućnosti za korekciju cijena.

Tako bi nas na jesen moglo dočekati i smanjenje cijena jer će trgovci radi vlastite konkurentnosti morati smanjivati visoke marže, napomenuo je ministar poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 18:39