AFERA PLANINSKA

ČOBANKOVIĆ 'Nisam dobio nikakav novac' SANADER 'Čobanković laže!'

 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 14:52 Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je u cijelosti prigovorio svjedočenju svog bivšeg ministra Petra Čobankovića, ističući da je njegov iskaz u "slučaju Planinska" lažan zbog nagodbe s USKOK-om.

"Osim činjenice da sam u to vrijeme bio premijer ništa drugo nije točno", kazao je Sanader prigovarajući istinitosti Čobankovićeva svjedočenja za koje je kazao da je rezultat nagodbe s USKOK-om.

"Činjenica je da je on vodio cijeli posao, a Jadranka Kosor to stavila na glasovanje u vladi kada mene nije bilo. Sve se događalo bez mene, a sada me tereti da bi sebi kupio ovakvu sankciju kakvu je kupio", kazao je Sanader.

Nakon priznanja da je Sanaderu pogodovao kako bi se okoristio prodajom zgrade u Planinskoj ulici Čobanković je sporazumno, prije početka suđenja, osuđen na godinu dana zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Nedjelo je priznao i vlasnik sporne zgrade Stjepan Fiolić koji se, unatoč svjedočanstvu da je Sanaderu osobno odnio 17 milijuna kuna provizije, nije nagodio s tužiteljstvom.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović Čobankovićevo je svjedočenje danas nazvao "neistinitim iskazom nevjerodostojnog svjedoka", dodajući da je Sanadera znatno više teretio sada nego u svojoj obrani prije nagodbe s USKOK-om.

Podsjetio je i da se pri davanju iskaza koristio bilježnicom u kojoj nije bilo niti jedne bilješke privatne naravi već pitanja tužiteljstva i odgovori. "Sve to ukazuje da je iskaz svjedoka koordiniran sa zastupnicima optužbe. Ne tvrdim da su ga nagovarali da neistinito svjedoči, nego da je to završni dio nagodbe i neobično blage sankcije koju je dobio", zaključio je Prodanović.

------------------------------------------------------------

ZAGREB - Nizom provokativnih pitanja bivši premijer Ivo Sanader i njegova obrana danas su na zagrebačkom Županijskom sudu pokušali diskreditirati bivšeg ministra Petra Čobankovića koji je sporazumno osuđen za rad za opće dobro nakon priznanja da je Sanaderu pogodovao kako bi se okoristio prodajom zgrade u Planinskoj ulici.

Sanadera je, među ostalim, zanimalo je li odlukom njegove nasljednice Jadranke Kosor Čobanković 2011. postao potpredsjednik vlade jer je predložio da se Sanadera isključi iz HDZ-a te je li s bivšom premijerkom usklađivao iskaze koje su davali u USKOK-u.

"Ne znam je li potpredsjednička dužnost bila nagrada, ali jesam bio jedan od onih koji se zalagao za vaše brisanje iz članstva. Smatrao sam da se nakon odlaska iz stranke njome ne može vladati", ustvrdio je Čobanković. Dodao je i da s Jadrankom Kosor nije usklađivao iskaze o sjednici vlade na kojoj je odlučeno o kupnji zgrade u Planinskoj.

Sanaderova obrana je, pak, bivšeg ministra ispitivala o količini vinograda i oranica koje je njegova obitelj imala prije i nakon njegova odlaska iz vlade.

Doznalo se tako da je od početnih deset hektara vinograda i pet do šest hektara oranica nakon odlaska s ministarske dužnosti Čobanković zajedno sa suprugom i sinovima imao čak 60 hektara zemlje, od čega oko 50 hektara vinograda.

No, svu su zemlju, dodao je, njegovi sinovi plaćali od četiri do osam tisuća eura po hektaru i o svemu imaju podrobnu dokumentaciju. "Zemlju su kupovali uglavnom komercijalnim kreditima, a samo sam pri kupnji manjih čestica i ja djelomično pomagao", kazao je Čobanković.

U nizu pitanja koje je sudsko vijeće zabranilo kao nebitna Sanaderovu je obranu zanimalo je li Hrvatska vojska sagradila pristupnu cestu do vinograda njegova sina te je li Čobanković kao ministar rješavao dokumentaciju za maslinike generalu Josipu Luciću.

Ipak, kazao je da je moguće da je poljoprivrednom gospodarstvu njegova sina Ivana od 2004. isplaćeno oko 3,5 milijuna kuna poticaja. "Dobio je onoliko koliko mu je je sukladno zakonu pripadalo. Ni kunu više niti manje", kazao je Čobanković.

Na pitanja Sanaderove obrane Čobanković je ustvrdio da se prodajom zgrade u Planinskoj nije okoristio. "Nisam dobio nikakav novac, ali mi je učinjena velika šteta kao čovjeku i političaru", kazao je Čobanković, ponavljajući da mu se cijena prodaje sporne zgrade od početka činila previsokom.

Sanader je prema tvrdnjama tužiteljstva, nakon uvećavanja cijene sporne zgrade, od mesara i HDZ-ovog zastupnika Stjepana Fiolića primio proviziju od 17 milijuna kuna. No, iako je priznao nedjelo Fiolić se nije nagodio s USKOK-om, za razliku od Čobankovića koji je godinu dana zatvora zamijenio radom za opće dobro.

Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo regionalnog razvoja.

Čobanković je, među ostalim, kazao i da je prvi put u USKOK došao bez poziva, nakon medijskih napisa o nepravilnostima pri kupovini zgrade u Planinskoj. "Tekstovi nisu bili dobri za mene, nisam ih išao demantirati nego se u USKOK informirati. Doznao sam da sam osumnjičenik te mi je rečeno da nađem odvjetnika i dođem dati iskaz, iako sam i tada bio spreman svjedočiti", kazao je Čobanković.

Dodao je i da bilješke kojima se služio, a koje je sud odbio uvrstiti u spis kao dokaz, nemaju veze s USKOK-om. "Kako bih mogao detaljno svjedočiti napravio sam kronologiju, jer je riječ o vrlo iscrpnom slučaju koji se odvijao kroz tri godine", zaključio je Čobanković koji će u ovom slučaju još jednom svjedočiti na poziv obrane.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao kupoprodaju Fiolićeve zgrade u Planinskoj Čobankovićevom ministarstvu pa je vlada odobrila potpisivanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Suđenje se nastavlja 19. lipnja kada se na klupi za svjedoke očekuje Čobankovićev državni tajnik Luka Živanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:04