RASKOL OKO CIJENE ŽITA

Čobanković poručio seljacima: Jeste li maloumni da drugi trebaju voditi brigu o vama?

Ministra je jako zasmetalo što seljaci već sada kalkuliraju s cijenom od 1,80 do 2,40 kuna za kilogram pšenice pa zbog toga prijete i prosvjedima
 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - Jeste li vi maloumni da netko drugi treba voditi brigu o vama i govoriti vam što ćete i kad sijati? Tko to misli, slobodno može napustiti ovaj sastanak i neka se više ne bavi poljoprivredom - kazao je ministar poljoprivrede i predsjednik Vlade Petar Čobanković na današnjem sastanku s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, seljačkih udruga i mlinara na temu otkupa pšenice, piše Večernji list .

Čobankovića je jako zasmetalo što seljaci već sada kalkuliraju s cijenom od 1,80 do 2,40 kuna za kilogram pšenice, bez obzira na burze, pa zbog toga prijete i traktorskim prosvjedima.

– Vremena se mijenjaju i vi više niste seljaci nego poduzetnici i svatko od vas vodi svoju brigu i odgovornost o vođenju vlastitog gospodarstva - poručio je Čobanković dodajući kako se varaju svi koji misle da on može Agrokor ili nekog drugog otkupljivača natjerati da seljaku plati određenu cijenu.

Oni realniji trenutačno, naime, kalkuliraju s cijenom od 1,50 do 1,60 kuna.

Čobanković je najavio kako će razgovarati s bankarima, no predlaže skladištenje pšenice u licencirane silose, sedam njih, za koje je od ove godine temeljem zakona stvoren jamstveni fond, kako bi se izbjegla situacija poput nestanka žita u Đakovštini.

ORIGINALAN TEKST PROČITAJTE OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:40