NAJEZDA DIVLJIH SVINJA

Čopori veprova opet siju strah među Zagrepčanima: ‘Čeka li se napad na čovjeka da bi se nešto promijenilo?!‘

- Predlažemo da u sklopu svoje nadležnosti poduzmete hitnu izvanrednu mjeru odstrela životinja, smatraju u četvrti Podsljeme

Divlje svinje približavaju se urbanim sredinama u potrazi za hranom

 Goran Šebelić/Cropix

Iako je proteklih pet godina napisao stotinjak zahtjeva i požurnica za hitni odstrel divljih svinja koje siju strah među stanovnicima rubnih dijelova Zagreba, Krešimir Kompesak, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsljeme, ovih dana priprema novi dopis sa sličnim sadržajem.

Interveniraju liječnici

"Stanovništvo Gradske četvrti Podsljeme i dalje je suočeno s velikim strahom zbog problema s najezdom divljih svinja u podsljemenskoj zoni gdje se procjenjuje da ih ima oko 300. Prošlih smo godina upozoravali na isti problem koji i dalje nije riješen. Divlje svinje spuštaju se u urbani dio podsljemenskog kraja, naročito u mjesnim odborima Markuševec, Vidovec i Gračani, i ugrožavaju živote građana te uzrokuju veliku materijalnu štetu na privatnom vlasništvu. Posebno želimo upozoriti na izazivanje prometne nesreće koja se dogodila u listopadu kada je divlja svinja iskočila ispred automobila, pri čemu se vozač, izbjegavajući svinju, zaletio u stup, a građani su ozlijeđeni i prevezeni u bolnicu. Predlažemo da u sklopu svoje nadležnosti poduzmete hitnu izvanrednu mjeru odstrela životinja kako biste zaštitili živote građana i njihovu imovinu", pokazuje nam Kompesak dopis koji će poslati Ministarstvu poljoprivrede, MUP-u, Hrvatskim šumama, Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo te Lovačkom savezu grada Zagreba.

Još samo nedostaje adresa Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša da bi popis institucija s kojima se Kompesak godinama konzultira oko rješavanja ovog problema bio kompletan. I ne može se reći da nema odgovora od odgovornih, održano je i nekoliko sastanaka, ali problem ne samo da nije riješen, nego je iz godine u godinu sve veći.

U potrazi za hranom

Dolazi zima i divljač se tijekom maglovitih sumraka u kolonama spušta iz šuma u potrazi za hranom. Često ih se može vidjeti na prometnicama, kopaju po kontejnerima, a prije nekoliko dana je cijeli čopor viđen na parkiralištu velikog trgovačkog centra. Sama pomisao na susret s veprom od dvjestotinjak kilograma ulijeva strah stanovnicima, posebno u noćnim satima.

Dodatni je problem što se sve to događa na području Parka prirode Medvednica u kojem se provodi poseban program zaštite divljači. Iz Uprave za zaštitu prirode upozoravaju kako na Medvednici "nije dozvoljen redovan odstrel, već je divljač dopušteno loviti samo u sljedećim slučajevima: ranjenu ili bolesnu, u slučaju proglašenja zarazne bolesti ili ako postoji mogućnost njene pojave, za potrebe znanstveno-istraživačkih programa te u slučajevima smanjivanja broja divljači kada dolazi do gospodarski nedopustivih šteta".

Kako je šteta sve više, a protekle dvije godine odstrijeljeno je više od 30.000 svinja zbog opasnosti od širenja afričke kuge, stanovnici Podsljemena nadaju se da su to dovoljni razlozi za pojačani odstrel divljači.

‘Nema straha, neće napasti čovjeka‘

Iz gradskog Ureda za poljoprivredu poslali su im dopis kako su lovačke udruge proteklih godina dobile dozvolu za izvanredni odstrel oko 270 divljih svinja, ali što to vrijedi kada se one svake godine intenzivno razmnožavaju.

Iz Lovačkog društva "Fazan" iz Šestina često dobiju pismo u kojem lovci izražavaju svoje "razumijevanje za zabrinutost za sigurnost građana i imovine". Navode kako su mjere zaštite ograničene na postavljenje fizičkih barijera poput ograda i električnih pastira, kako treba ukloniti svu hranu i smeće, upozoravaju na pojačanu agresivnost mužjaka kada se pare i ženki kada imaju pomladak te napominju da se još nije dogodio napad vepra na čovjeka.

Sve to odavno znaju stanovnici Podsljemena koji su navikli na suživot s divljači i zahvaljuju na riječima utjehe, ali se pitaju čeka li se napad na čovjeka da bi se nešto promijenilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:35