IZGRADNJA NOVOG BLOKA

Ćorić: 'Hrvatska treba razmisliti o partnerstvu u nuklearnoj elektrani Krško'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu da Hrvatska treba razmisliti ako joj Slovenija predloži partnerstvo u izgradnji novog bloka nuklearne elektrane Krško.

Ćorić je nakon užeg kabineta Vlade rekao novinarima da su na nedavnoj sjednici Međudržavnog povjerenstva za Krško predstavljeni podaci o proizvodnji te nuklearke, koja ima sjajne performanse.

Hrvatska, ovisno o hidrometeorološkim uvjetima, uvozi između 35 i 50 posto električne energije, iako će to novi proizvodni kapaciteti s vremenom smanjivati. Stoga treba biti zainteresirana za svaki novi megavat proizvodnje električne energije, kaže Ćorić dodajući kako hrvatska energetska strategija ide u smjeru poticanja obnovljivih izvora energije.

Onoga trenutka kada druga strana eventualno predloži partnerstvo u izgradnji novog bloka nuklearke, Ćorić smatra da o tome treba razmisliti.

"Ne znam kako to slovenska strana misli učiniti, ali vjerujem da će iduće godine otvoriti upravo ta pitanja. Takvi projekti su u pravilu financijski ekstremno zahtjevni, govorimo o milijardama eura, i s obzirom na tu činjenicu u pravilu se radi o partnerstvu", naglasio je.

Funkcioniranje NE Krško u zadnjih nekoliko desetljeća u pravilu je potpuno regulirano međudržavnim ugovorom, ističe Ćorić dok u samoj nuklearki hrvatsku stranu predstavlja Hrvatska elektroprivreda (HEP).

"Vjerujem da bi takav projekt i bilo kakva participacija u njemu, kad bi do toga došlo, eventualno zahtijevao angažman kako države, tako i HEP-a", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:03