RAZGOVOR MINISTARA

Ćorić i Košarac razgovarali o suradnji, energetici i zbrinjavanju radioaktivnog otpada

Teme razgovora, kako je rekao, bile su i projekt Jadransko-jonskog plinovoda te postojeće i buduće plinske interkonekcije
Tomislav Ćorić
 Jure Mišković/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u utorak je s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem razgovarao o jačanju gospodarske suradnje, energetskim temama poput Jadransko-jonskog plinovoda te o skladištenju nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško na području Trgovske gore.

Razgovarali smo o gospodarskoj suradnji koja je više nego dobra, ali želimo da se dodatno intenzivira, kazao je Ćorić nakon sastanka.

Teme razgovora, kako je rekao, bile su i projekt Jadransko-jonskog plinovoda te postojeće i buduće plinske interkonekcije poput one u Zagvozdu.

"BiH strana izražava svoj interes za izgradnju konekcijskog pravca i u narednom razdoblju na razini operatera će se nastaviti razgovori i usuglašavanje po pitanju realizacije", kazao je Ćorić.

Razgovaralo se i u suradnji u području tzv. posebne namjene, odnosno tvrtki iz područja vojne industrije te će se organizirati sastanak preko gospodarskih komora na tu temu, izvijestio je hrvatski ministar.

Ćorić i Košarac su kao jedno od važnih pitanja današnjeg sastanka izdvojili pitanje skladištenja nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško na području Trgovske gora u općini Dvor na Uni.

Hrvatska naime, ima obvezu osigurati zbrinjavanje polovice radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva nastalog radom Nuklearne elektrane Krško, koja je u 50-postotnom vlasništvu Republike Hrvatske.

U tu svrhu 2008. godine osnovan je Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško. Obveze Fonda uključuju i uspostavu postrojenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Hrvatskoj, odnosno Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

"Zajednički zaključak i iskorak po ovom pitanju su susreti stručnjaka obje strane koji će se održavati kontinuirano o svim mogućim okolišnim i sigurnosnim pitanjima izgradnje jednog takvog objekta", izjavio je Ćorić.

Upoznao sam ministra Košarca da objekt na Trgovskoj gori želimo izgraditi po najvišim sigurnosnim i ekološkim standardima. Bojazan BiH strane nam je potpuno shvatljiva i stoga naša daljnja komunikacija po tom pitanju treba biti više nego intenzivna, rekao je Ćorić.

Kotarac je istaknuo kako je Hrvatska za BiH važan vanjskotrgovinski partner i da želi svakim potezom tu gospodarsku suradnju poboljšati. Stoga je dogovoreno da će dva ministarstva potpisati sporazum o suradnji.

Rekao je kako je najznačajnije pitanje za njega na današnjem sastanku bilo pitanje Trgovske gore.

Dvije strane imaju različite informacije po tom pitanju i jedino što je bilo moguće je da omogućimo da eksperti na temelju znanstvenih analiza rade svoj posao, rekao je Košarac.

Dodao je kako je dogovoreno da bosanskohercegovački stručni tim već sutra ujutro može komunicirati s Fondom za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

"To je dobar iskorak kako bismo imali iste informacije. Pustimo sada da stručnjaci utvrde činjenično stanje", rekao je i istaknuo kako je važno omogućiti stručnjacima da odrade taj posao što, kako je rekao, do sada nije bio slučaj.

Ćorić je dodao kako tu temu "treba svesti na razinu struke" te da je u interesu svih da objekt bude izgrađen po najvišim ekološkim i sigurnosnim standardima.

Ćorić je rekao i kako ga je kolega Košarac izvijestio da je tehnički dio izvedbe plinofikacije rafinerijskog postrojenja u Brodu gotov te da bilo kakvo onečišćenje zraka na području Slavonskog broda više neće imati izvor u rafineriji Brod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:11