OTVORENO O MJERAMA

Ćorić: Možemo pokriti rupe koje su nastale; Vučemilović: Ovo pregovaranje i natezanje je neozbiljno

O tome jesu li Vladine mjere dovoljne te kako pomoći gospodarstvu i sačuvati zdravlje građana raspravljalo se u emisiji Otvoreno
Emisija Otvoreno
 Screenshot Hrt

Nastavlja se isplata 4.000 kuna po radniku radi očuvanja radnih mjesta i izdavanje "covid kredita" za likvidnost. Vlada će podmiriti i fiksne troškove poduzetnika - takozvane komunalije. Iz HUP-a poručuju da predložene mjere nisu dovoljne jer je više od 100.000 radnih mjesta i dalje izloženo propasti. Mjere dugoročno ne pomažu ni ugostiteljima, oni traže manji PDV. Privatni sektor propada, kažu, a u javnom ima novca i za božićnice. O tome jesu li Vladine mjere dovoljne te kako pomoći ugroženom gospodarstvu i sačuvati zdravlje građana raspravljalo se u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kaže kako vjeruje da će i ove mjere, poput onih donesenih na proljeće, biti efikasne.

- Mjerama koje smo na proljeće poduzeli, spasili smo radna mjesta u hrvatskoj ekonomiji i učinili da hrvatska ekonomija funkcionira i dalje. Ovim setom mjera idemo korak dalje, s obzirom da smo bili primorani zbog zaštite života i zdravlja naših građana, neke od sektora jednostavno ugasiti. S druge strane, bili smo primorani reagirati. Mislimo da će nadoknada troškova s jedne strane i covid krediti s druge, mogu pokriti sve one rupe koje su ovim mjerama nastale, istaknuo je Ćorić dodavši kako kalkuliraju da će se između 80 i 100 tisuća radnika i preko 25 tisuća pravnih osoba javiti za mjere.

Kaže da je u pitanju iznos od 580 milijuna kuna na razini 12. mjeseca te 250-300 milijuna kuna za komunalije.

Dodao je da će i tvrtke koje su registrirane u siječnju ili veljači, dakle prije proljetnog lockdowna biti obuhvaćene mjerama pomoći.

- Kada govorimo o mjeri za spašavanje radnih mjesta, odnosno o mjeri 4000 kuna bitno je da prije svega da firma radi u proteklom mjesecu kako bi se mogli referirati na određeno vremensko razdoblje. Jedini koji nisu obuhvaćeni ovom mjerom su oni koji su počeli raditi jučer, a vjerujemo da takvih nije puno, kaže Ćorić dodavši da se isto odnosi i na komunalije. Ističe da je jedini uvjet pad prihoda.

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kaže da SDP nije zadovoljan Vladinim mjerama i to iz više razloga.

- Ovdje je trebalo unaprijed komunicirati mjere, dakle što se događa ako dođemo do određenog broja zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru. Uz to je trebalo povezivati i nastavak ove mjere od 4000 kuna za plaću zaposlenika, ali je trebalo i poduzetnike koji redovno plaćaju svoje zaposlenike nagraditi kako bi se pokazalo da država stoji iza njih, što znači da im je trebao biti supstituiran dio prihoda u istom mjesecu prošle godine, rekao je.

Smatra kako je uz to trebalo vezati i srednju mjeru odnosno smanjiti stopu PDV-a za vino, kavu, sokove, ne za žestoka pića, kako bi taj sektor mogao predahnuti.

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović ističe da je ugostiteljski sektor prošli tjedan izdao 170 milijuna kuna fiskaliziranih računa što bi bilo oko 500 milijuna kuna u naredna tri tjedna koliko je najavljeno da će mjere trajati.

- Ovdje u blizini Višnjevca gdje sam ja odrasla je prije 4 godine izgrađen most u vrijednosti od 1.180.000.000 kn koji ne vodi nigdje. On nije u funkciji već 4 godine i neće biti u funkciji iduće 2-3 godine. Pa ako ova država ima 1.180.000.000 kuna za most koji nije u funkciji i ne vodi nigdje, onda mora pronaći sredstava da obešteti ljude kojima je u ovoj situaciji bez presedana onemogućila rad, poručila je Vučemilović.

Kaže da u pitanju nije samo ugostiteljstvo već i niz drugih grana koje su direktno ili indirektno vezane uz ugostiteljstvo i koje također trpe štetu od ovih mjera.

- Donijeti mjeru zatvaranja, a ne donijeti odmah paket mjera pomoći već pregovarati i natezati se, to nije ozbiljno, poručila je.

Ministar Ćorić je rekao kako mu se čini da su primjedbe oporbe u skladu s primjedbama dijela nezadovoljnih ugostitelja.

- PDV ne može biti dio kratkoročnih mjera pomoći. Danas - ne, sutra - ne, za vrijeme dok su zatvoreni - ne, jer dok ste zatvoreni PDV ne naplaćujete, ustvrdio je ministar, prenosi HRT.

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, ističe da su svi nezadovoljni te da u ovoj situaciji nema pobjednika i gubitnika.

- Nezadovoljna je država koja mora iznalaziti ogromna sredstva koja bi se, da nije u pitanju ovakva nesreća, mogla upotrijebiti puno pametnije. Nezadovoljni su poduzetnici jer je ugroženo njihovo poslovanje pa kad su u pitanju mala, mikro, pa i srednja poduzeća ugrožen je i opstanak, pa je jasno da su nezadovoljni. Nezadovoljan si kada ne možeš uopće raditi bez obzira kakvu pomoć dobivaš. Sektori su različiti, nisu samo u pitanju ugostitelji, ima tu i drugih sektora kojima je zabranjen radi. Mi smo išli po načelu - kome je zabranjen rad, toga treba i obeštetiti. Sada je pitanje koliko i kako obeštetiti, istaknuo je dodavši da je pronađen nekakav kompromis te da se ide na to da se preživi.

Ističe da nije samo država ta koja može izaći u susret ugroženim tvrtkama koje ne rade to mogu napraviti i drugi.

- Danas kad sam došao sa sastanka u ured dobio sam poruku od ZAMP-a da će za vrijeme dok su lokali zatvoreni obustaviti svoju naplatu, rekao je.

Zorić poručuje da sada treba gledati u budućnost i razmišljati kako naše tvrtke učiniti kompetitivnima jednom kada pandemija prođe.

Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici, ističe da ovo nisu mjere za hrvatsko gospodarstvo već za one kojima je po sili odluke vlade koja je na tragu zaštite zdravlja i života građana RH aktivnost zaustavljena ili snažno smanjena.

- I to je dobro. Hrvatski izvoznici su među prvima, još na proljeće izašli s prijedlozima o horizontalnim mjerama, uključivo zaštitu radnih mjesta i participacije u troškovima poduzeća u problemima. No Hrvatsku treba staviti u kontekst. Za razliku od Njemačke, Austrije i nekih drugih zemalja s kojima se mi želimo poistovjetiti, Hrvatska je zemlja-dužnik. Sve što mi radimo, radimo na osnovu duga, dakle zadužujemo našu djecu i unuke. I to je važno znati. To treba raditi s mjerom i vrlo oprezno, poručio je.

Kaže kako je hrvatsko ugostiteljstvo podređeno turizmu i predimenzionirano.

- Hrvatskih izvoznika ima 450 tisuća i ako mi ne budemo mogli izvoziti onda će sve ovo u budućnosti predstavljati neku smiješnu prošlost u kojoj smo mi razgovarali kako treba ugasiti neku malu vatricu a kuća nam gori, naglasio je Bago.

Ministar Ćorić je rekao kako će u proračunu za 2021. biti novca za mjere pomoći. Kaže da stalno promatraju epidemiološku situaciju i tome prilagođavaju mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 02:43