MINISTAR ENERGETIKE

Ćorić najavio poskupljenje plina, ali ne prije travnja sljedeće godine: ‘Radit ćemo da taj udar ne bude ogroman‘

Ministar se osvrnuo i na projekte obnove vodnokomunalne infrastrukture nakon velikih puknuća vodovodnih cijevi i poplava u zagrebu
Tomislav Ćorić
 Tomislav Kristo/Cropix

Ministar gospodarstva i energetike Tomislav Ćorić bio je gost Dnevnika N1 televizije. Govorio je o povlačenju sredstava iz europskih fondova za vodokomunalnu infrastrukturu, kao i eventualnom povećanju cijena plina i električne energije.

Govoreći o povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, Ćorić je rekao da se išlo za tim da u području vodokomunalne infrastrukture nominiramo projekte koji imaju gotove građevinske dozvole.

“Danas sam imao sastanak s gospodinom Tomaševićem po pitanju vodokomunalne infrastrukture u Zagrebu, s obzirom na probleme koje imamo na području Selske ulice. Mi smo za Grad Zagrebu u okviru 33 projekta voodopskrbe namijenili 55 milijuna kuna. Selska nažalost nije među tim projektima jer nije imala gotovu građevinsku dozvolu, ali dogovor sa sastanka je da gradski vodovod krene u izradu te dokumentacije”, rekao je.

Upitan kako to da se ide s projektima razvoja automobilske industrije, ako još nije riješena ni vodokomunalna infrastruktura, odgovara:

“Mi u nekim projektima jednostavno moramo biti ukorak s vremenom i nema razloga da bježimo od toga. Određene firme su pokazale da su u vrhu što se tiče četvrte industrijske revolucije. Nažalost, pri ulasku u EU, Hrvatska nije riješila čitav niz infrastrukturnih pritanja, bilo da je riječ o prugama ili vodokomunalnoj infrastrukturu. Ono što nam se dogodilo da smo upravo u prvoj omotnici ugovorali projekte u vrijednosti milijarda kuna. To moramo činiti i dalje kako bismo taj standard izjednačili sa standardima u Europskoj uniji”.

Ministar umiruje situaciju i govori da do povećanja cijena plina i struje zasad u Hrvatskoj neće doći.

“Za razliku od ogromnog broja europskih ekonomija, a imao sam prilike čuti vrlo panične izjave kolega ministara na neformalnom Vijeću prošli tjedan u Sloveniji, u Hrvatskoj je situacija po tome stabilna što se toga tiče. Naša kućanstva, odnosno naši građani mogu biti mirni do početka mjeseca travnja sljedeće godine, dotad traje ova plinska sezona. Što se tiče cijene električne energije također sljedećih četiri do pet mjeseci. Međutim, ovo povećanje cijena će se u jednom trenutku osjetiti u Hrvatskoj. Ono što je najvažnije jest da ćemo najveći dio zime proći s korektnim odnosno stabilnim uvjetima bez značajnijih promjena”, kazao je Ćorić.

Što se tiče sektora poduzeća, ministar napominje da je situacija tu nešto drugačija.

“Prije svega zbog odluka pojedinih vlasnika poduzeća da se ne ugovara srednjeročno, odnosno na nekoliko godina”, tvrdi.

Ipak, do povećanja cijene plina će definitivno doći, kaže.

"Budući da se za sezonu 2022./2023. uzima prosjek ove sezone, to će se dogoditi. S obzirom na enorman rast cijena doći će do korekcije cijena, to će djelomično ovisti o tadašnjem stanju na plinskom tržištu. Vjerujem da će ovaj egzogeni šok biti smiren početkom 2022″, ističe Ćorić.

“Radit ćemo da taj udar na građane ne bude neprihvatljiv, odnosno da ne bude ogroman”, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 11:32