NESLAGANJE

Ćorić o zahtjevu za otvaranjem ekonomije od 15.5.: ‘To je još jedna Bujasova budalaština‘

Tražili su otvaranje svih djelatnosti od 15. svibnja: event industriju, ugostiteljske objekte u zatvorenom, vjenčanja i sajmove...
Tomislav Ćorić
 Damjan Tadic/Cropix

Ministri Josip Aladrović i Tomislav Ćorić u srijedu su izrazili neslaganje s prijedlogom Udruge Glas poduzetnika o otvaranju svih djelatnosti od 15. svibnja, pri čemu je ministar gospodarstva i održivog razvoja Ćorić taj prijedlog nazvao "još jednom od budalaština gospodina Bujasa".

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je u dopisu upućenom čelniku Nacionalnog stožera civilne zaštite Davoru Božinoviću, a koji je potpisao predsjednik udruge Hrvoje Bujas, zatražila otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja, što uključuje event industriju, ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, kao i održavanje vjenčanja i sajmova, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

"To je još jedna od budalaština gospodina Bujasa. To je sve što imam reći na tu temu", izjavio je poslije sastanka užeg kabineta Vlade Ćorić.

Ministar gospodarstva komentirao je i kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića na račun ministra financija Zdravka Marića jer je razgovarao s osumnjičenim poduzetnikom o kreditu HBOR-a.

''Ne mogu komentirati cijeli postupak jer do srpnja 2020. nisam bio član Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Način na koji ministar Marić već godinama funkcionira u Vladi ostavlja dojam najviše razine vjerodostojnosti i kredibiliteta. Ja osobno nikad neću propitkivati Marićev kredibilitet'', rekao je Ćorić komentirajući Milanovićeve kritike jer je ministar financija razgovarao s osumnjičenikom iz "afere vjetroelektrane" Milenkom Bašićem.

Dodao je da o spornim kreditima nije razgovarao s bivšom državnom tajnicom ministarstva uprave Josipom Rimac koja je, zajedno s bivšom ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, osumnjičena za primanje mita i pogodovanje Bašiću.

Kaže kako se transparentnost razgovora između ministara i poduzetnika može postići na više načina.

''Jedna od ministarskih funkcija je i sastanak s potencijalnim investitorima. Mi od toga ne možemo pobjeći. Ne znam na koji način bi se trebao odvijati sastanak između ministra i potencijalnog investitora jer to nije moguće svaki put učiniti uz prisutnost medijskih kamera'', rekao je Ćorić.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat ustvrdio je da Rimac, Žalac i Bašić nisu na njega radili pritisak radi dobivanja kredita HBOR-a.

''Je li nešto sumnjivo, nije Darko Horvat taj koji će davati svoj sud i mišljenje. Za to postoje određene institucije i sudovi koji će o tome na kraju dati svoj vjerodostojni nalaz i presudu'', poručio je Horvat.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović ne može se složiti s onima koji žele potpuno otvaranje ekonomije jer još postoje zdravstveni rizici.

"Ne mogu podržati tu ideju, sukcesivno otvaranje ekonomije će biti samo i isključivo u skladu s epidemiološkim mjerama. Kada se procijeni da je razina rizika po zdravlje niska, tada možemo razgovarati o otvaranju ekonomije, ne možemo dovoditi u pitanje zdravlje naših građana samo kako bismo pojedinim granama olakšali poslovanje", izjavio je Aladrović, dodajući da država ionako vrlo aktivno i ambiciozno skrbi o njima.

Rekao je i da je od početka pandemije mišljenje Vlade i njega osobno isto, a to da je zdravlje na prvom mjestu, a ekonomija odmah na drugom.

Istaknuo je da je Vlada uspjela očuvati ekonomiju, s obzirom da podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) detektiraju 17 tisuća više zaposlenih u odnosu na razdoblje početka pandemije.

Siguran je da će idući objavljeni podaci pokazati još veću razliku u korist zaposlenih radnika, s obzirom da su određene industrije bile izrazito propulzivne i tijekom pandemije. "Tako da ekonomija u ovom trenutku nije ugrožena i vide se znaci oporavka", izjavio je Aladrović.

Kazao je i da podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju konstantan pad broja nezaposlenih osoba, a s obzirom na sve veću potražnju za radnom snagom, očekuje i dodatno smanjenje nezaposlenosti. "Trendovi na tržištu rada su dobri", ocijenio je ministar rada.

Podsjetio je i da je mjera potpore za očuvanje radnih mjesta produžena i za svibanj. "Kao i do sada, dok bude potrebe i nužnosti za sudjelovanjem države, mi ćemo sudjelovati", poručio je Aladrović.

Rekao je i da kada se gleda s odmakom proteklih 14 mjeseci covid pandemije, "možemo biti izrazito zadovoljni vlastitim ekonomskim rezultatima".

Novinari su Aladrovića pitali i što je sa sektorom povremenog prijevoza, event industrijom i turističkim agencijama, koji su snažno pogođeni pandemijom, na što je odgovorio da vjeruje da će se naći povoljno rješenje.

Izvijestio je da će ministar Ćorić zajedno s ministricama turizma i sporta Nikolinom Brnjac te kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek te ministrom prometa Olegom Butkovićem održati konzultacije. "Ja sam nekako uvjeren u pozitivan ishod", izjavio je Aladrović, dodajući da bi se taj ishod trebao doznati vrlo brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 00:41