PORUKA S LNG TERMINALA

Ćorić potvrdio da će sutra pasti cijene goriva: ‘Imat ćemo i daljnje pojetfinjenje‘

Ponovio je da je Hrvatska zainteresirana za gradnju drugog bloka NE Krško, ako će Slovenija ići u to

Tomislav Ćorić

 Dragan Matic/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec sastali su se na LNG terminalu na Krku. Ćorić je nakon sastanka rekao da su, što se tiče plina, kapaciteti hrvatske uglavnom namireni. Iz LNG-a u Hrvatskoj ostane, kaže Ćorić, "najveća većina" plina, piše N1.

“Onima koji zakupljuju terminale, odnosno bave se dobavom plina, njima je jeftinije da on ostane u jednoj zemlji jer cijena uključuje transport, plaćanje ulaska u zemlju, izlaska iz zemlje… Unatoč činjenici da je LNG terminal dominantno zakupljen od strane mađarskih firmi, najveći dio plina ostaje u RH. Ako želimo razgovarati koliko od ovih 2,9 milijardi kubika zakupljenih ostaje u Hrvatskoj, ostaje dovoljno da više-manje namiri naše potrebe”, rekao je Ćorić.

“Naše tržište, kućanstva, sektor poduzeća je ovim LNG-u dobilo sigurnu alternativnu dobave plinom za RH i to nitko ni na jedan način ne može osporiti. Neki mogu rogoboriti, ali to je činjenica od koje se ne može pobjeći”, dodao je.

Ponovio je da je Hrvatska zainteresirana za gradnju drugog bloka NE Krško, ako će Slovenija ići u to.

Ćorić je potvrdio da će sutra pojeftiniti gorivo.

“Dizel ide dolje 80 lipa, a benzin 36-37 lipa. Kako danas stvari stoje, no referentno razdoblje je do petka, imat ćemo i daljnje pojetfinjenje”, rekao je Ćorić.

Nije htio komentirati najavljenu rekonstrukciju Vlade.

“Ministarske pozicije u Vladi do te same rekonstrukcije neće biti predmet mojih komentara”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 23:28