ENERGETSKA KRIZA

Ćorić potvrdio: Europski elektroenergetski sustav uskoro će se spojiti s ukrajinskim

Ukrajina je počela testirati svoju elektro-energetsku mrežu kako bi je povezala s europskom nakon što više nije spojena s ruskom

Ministar Tomislav Ćorić

 Davor Pongracic/Cropix

Europski elektro-energetski sustav uskoro će se integrirati s ukrajinskim, nakon što je to zatražila ukrajinska vlada, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“U narednom razdoblju doći do spajanja europskog elektro-energetskog sustava s ukrajinskim i na tome će se ubrzano raditi, ne dovodeći u pitanje stabilnost i sigurnost europskog sustava”, izjavio je Ćorić nakon sastanka ministara energetike država članica EU-a.

Ćorić je istaknuo da su sve države članice pokazale jedinstvo i najviši stupanj solidarnosti s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te spremnost da im se pomogne na svaki mogući način.

Ukrajina je počela testirati svoju elektro-energetsku mrežu kako bi je povezala s europskom nakon što više nije spojena s ruskom nakon napada na zemlju.

Ćorić je rekao da među zemljama članicama prevladava mišljenje da sadašnja energetska kriza s velikim skokom cijena plina i nafte još više otvara potrebu za daljnjom dekarbonizacijom i prelazak na obnovljive izvore energije kao jedinu alternativu ovisnosti o ruskom plinu i drugim energentima.

Izrazio je zadovoljstvo što u slučaju poteškoća s opskrbom, Hrvatska ima mogućnost uvoza nafte preko riječke luke, dok terminal za ukapljeni plin na Krku predstavlja najbolji mogući strateški potez Hrvatske u posljednjih 15-tak godina.

Njemački ministar za gospodarstvo i klimu Robert Habeck rekao je da njegova zemlja također podržava povezivanje ukrajinske mreže s europskom, ali da ona mora biti osigurana prema europskim standardima kako Europa ne bi ostala bez električne energije u slučaju da ruska vojska zauzme ukrajinske elektrane. Istaknuo je da se mora osigurati otpornost mreže na kibernetičke napade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 16:38