GOSPODARSKE MJERE

Ćorić: ‘Što ako su nekome prihodi pali za 59%? Gledajte, netko uvijek ostane ispod crte...‘

Ovim mjerama na neki će način biti obuhvaćeni i oni koji su tek počeli obavljati djelatnost. Detalji se još ne znaju
Tomislav Ćorić
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić govorio je na konferenciji za novinare o gospodarskim mjerama kojima će Vlada pokušati pomoći djelatnostima koje su najpogođenije epidemiološkim mjerama.

- Akcije koje ćemo poduzeti omogućit će s jedne strane očuvanje radnih mjesta, s druge strane namirenje fiksnih troškova te osiguravanje likvidnosti za one koji su zabilježili pad prihoda veći od 60 posto. Tim pravnim osobama osiguravamo da prebrode ovo krizno razdoblje, rekao je Ćorić.

Ovim mjerama na neki će način biti obuhvaćeni i oni koji su tek počeli obavljati djelatnost, no Ćorić kaže da će se za njih napraviti dodatne analize pa će se vidjeti u kojem smjeru ići.

- Sigurno se neće gledati prihodi iz prošlog mjeseca. O tome ćemo diskutirati u narednim danima, jasan je ministar.

Što je s onima kojima je prihod pao za, primjerice, 59 posto, zanimalo je novinare.

- Postotak je 60 posto. Svi oni čiji promet je u 2020. u odnosu na 2019. pao najmanje u tom postotku. Kako reagirati na one čiji je postotak nešto manji? Bilo koji postotak koji bismo odredili, uvijek će biti onih koji će imati malo manji postotak pada prihoda. Vlada negdje mora podvući crtu, kaže Ćorić.

Ministar gospodarstva kaže da je to paket mjera koji je na stolu. Sniženje PDV-a ne vidi kao kratkoročnu mjeru, ali ističe da bi se time dugoročno pojačala konkurentnost poduzetnika.

Nada se boljoj epidemiološkoj situaciji do 21. prosinca i relaksaciji mjera.

Što se blokiranih tvrtki tiče, kaže kako njihov problem nije samo likvidnog karaktera.

- Želimo pomoći onima koji su u krizu ušli na način da su zdravo poslovali, kaže Ćorić i dodaje da je stanje šoka koji je izazvao koronavirus pogodio sve sektore ekonomije.

- Imajući to na umu usmjerili smo mjere prema djelatnostima kojima je onemogućen rad odlukama Stožera, kaže Ćorić.

Tri mjere pomoći gospodarstvu

Podsjetimo, nove mjere pomoći gospodarstvu odnose se na, kako je kazao premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade, na više od 80 tisuća zaposlenih, a riječ je o tri mjere, od koje je prva ona od 4.000 kuna mjesečne naknade za radnike, za što se što se uz doprinose izdvaja oko 470 milijuna kuna.

Druga mjera se odnosi na pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova tijekom zatvorenosti, a ta mjera bi trebala iznositi oko 250 milijuna kuna, dok je kao treću mjeru premijer naznačio novi paket tzv. covid kredita preko Hamag-Bicro-a u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2020 19:33