REAKCIJA MINISTRA

ĆORIĆ TVRDI DA MEMORANDUM IZMEĐU INE I JANAFA NIJE SPORAN 'Cijena sirove nafte stubokom pada, a vi me pitate da li smo mi izdali nacionalni interes'

 
 CROPIX

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić komentirao je danas napise Nacionala da je u ime Vlade potpisao memorandum zahvaljujući kojem je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.

Ministar Ćorić kaže da se tekstom pokušava implicirati da je Hrvatska došla u podređen položaj, a što, kaže ministar, nije točno.

"Ja osobno nisam potpisnik ovog memoranduma. Mi smo svjedočili ovom memorandumu. Ovaj memorandum kao takav, ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao. Mi nemamo ništa protiv da se ovaj memorandum i objavi. Interes je snažna i jaka Ina. Očito je kampanja kod nekih počela, Inu treba vratiti u hrvatske ruke", rekao je Ćorić i dodao da se 9. lipnja očekuje prvi izvještaj stranih konzultanata, tvrtke Lazard koje bi trebalo pokazati procjenu vrijednosti Ine.

"Što se tiče memoranduma o razumijevanju između Ine i Janafa, riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata. A sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata. Kako Ine, tako i Janafa. Taj memorandum prije svega podrazumijeva priključenje rafinerije nafte u Sisku na skladište Janafovo koje se nalazi na području Siska. S druge strane podrazumijeva određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno Janafovog transportnog sustava...", kaže Ćorić, prenosi N1.

Memorandum nije pravno obvezujući, dodao je.

'Cijena sirove nafte stubokom pada, a vi me pitate da li smo mi izdali nacionalni interes time što se ta nafta i dalje prebacuje u Mađarsku. Dugoročno je isplativije, a vi ste me pitali da li hrvatska Vlada forsira prijevoz nafte. Mi forsiramo uspješnu i jaku Hrvatsku bez obzira kako postavili pitanja', odgovorio je ministar.

Osim toga, Ćorić je rekao da je u javnost procurila kriva verzija memoranduma, on je potpisan u četiri primjerka, svaka država ima dva. On kaže, svoju verziju nije mogao donijeti pred novinare jer su pohranjene u Ini i Janafu.

- Detalje Memoranduma Plenković nije morao znati. Nije znao premijer za detalje. Svu odgovornost snosit ću ja. Jutros je u javnost procurila kriva verzija Memoranduma. Plenković za to uopće nije trebao znati, za detalje Memoranduma. Možemo vam dati Memorandum", rekao je Ćorić, a prenosi Dnevnik.hr.

Ćorić se, kaže, ne sjeća tko je potpisao Memorandum sa strane Uprave Ine. On ga je, kaže, supotpisao kao svjedok.

Ministar je potom reporteru N1 televizije Hrvoju Krešiću koji mu je postavljao pitanja rekao sljedeće:

"U jednoj novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo... Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete...", rekao je Ćorić.

Hrvoje Krešić je nakon Ćorićeve izjave u programu rekao kako ministar i vlada očito prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. "Očito je prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. Napao me da imam financijske interese te da sam rubni dio naftne industrije", rekao je Krešić.

Plenković: Vlada štiti nacionalne interese u Ini

Premijer Andrej Plenković bio je danas u Vrgorcu gdje je izjavio da Vlada štiti nacionalne interese u Ini.

- Ina je jedna od najvećih kompanija koja je iznimno važna za energetsku sigurnost. Oko 10. lipnja tvrtka Lazard izaći će s prvom procjenom, evaluacijom stanja u kompaniji, i nakon toga ćemo odlučiti, rekao je Plenković.

Bernardića koji je memorandum nazvao izdajom naziva nezrelim političarom.

- Bernardić dokazuje svoju nesposobnost čitav niz godina, a često i prelazi granicu dobrog ukusa čime se diskvalificira za bilo kakvu dužnost. Mislim da je ministar Ćorić sve detaljno objasnio, poručio je Plenković na temu Ine.

Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak kako je odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerijem a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja nacionalnih interesa.

"To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom”; rekao je Bernardić u Samoboru komentirajući napise Nacionala da hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno odlazi u mađarske rafinerije a ne u domaće.

Upozorivši kako je u zadnjih četiri godine zaslugom ove vlade uništena strateška hrvatska industrija (brodogradnja, Uljanik, rafinerija nafte u Sisku i sl), Bernardić je kazao i kako su toj odluci da hrvatska nafta direktno odlazi u mađarske rafinerije prethodile odluke da se zatvori sisačka rafinerija kao ni da ta nafta ne ide ni u riječku rafineriju.

Žalosnim smatra što smo u zadnje četiri godine slušali najave da će se Ina vratiti u hrvatske ruke i da će vlada otkupiti Inu.

"Naravno da se od toga ništa nije dogodilo nego se kroz pogodovanje mađarskom vlasniku uništavala rafinerija Sisak i nafta otpremala u Mađarsku. To nije zaštita hrvatskih interesa, to je izdaja hrvatskih interesa”, poručio je.

Navodeći kako je to potpuno neprihvatljivo, Bernardić je najavio i kako je to jedna od tema koju će otvoriti nakon pobjede na parlamentarnim izborima 5. srpnja te će vidjeti na koji će način zaštititi hrvatske nacionalne interese.

Naglasio je kako će dati potporu uspostavi fonda za istraživanje i razvoj, inovacije i digitalizaciju kako bi u zemlji mogli razvijati projekte važne za društvo i Hrvatsku.

Upitan što će učiniti vezano uz Inu i Mol, poručio je kako se Hrvatska treba postaviti tako da zaštiti svoje nacionalne interese i ne može se dogoditi da se četiri godine ne donose odluke, ne zna se što se radi i prepušta se upravljanje Inom bez ikakve zaštite nacionalnih interesa.

"Nakon dolaska u Banske dvore radikalno ćemo zaokrenuti priču oko Ine i vidjet ćemo na koji način Hrvatska može vratiti Inu u naše ruke”, ustvrdio je.

Smatra neprihvatljivim da se nafta koja se proizvodi u našoj zemlji direktno doprema u Mađarsku a mi nemamo nikakve koristi od toga iako je država vlasnik pola Ine. Podsjetio je i da su na Ini pali i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko. (Hina)

Škoro: Sve ovo skupa je ustvari žalosno

Miroslav Škoro gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao stanje oko Ine i MOL-a, odnosno oko objave da se hrvatska nafta, koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerije, a ne u rafinerije Sisak i Rijeka.

"Sve ovo skupa je ustvari žalosno", rekao je Škoro za cijelu priču oko Ine i MOL-a, a rekao je i da se iznenadio kad je čuo da je ministar Tomislav Ćorić profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

"Čudi me da nije upotrijebio termine da je Ina horizontalno i vertikalno diverzificirana u vlasničkom smislu. Trenutno ne upravljamo tom Inom, ona je prodana MOL-u, odluke se donose u Mađarskoj, naši članovi uprave tamo su statisti. Osim toga, sad je sasvim OK da Ina našu naftu, koje je sve manje i manje, izvozi kao sirovinu. Po kojoj cijeni i zašto, a nemamo je dovoljno?", upitao je Škoro.

Dodao je da je stanje s Inom baština i HDZ-a i SDP-a. "Ne može se nijedna vlada od toga ograditi, svi gledaju samo svoj interes, ne gledaju interes hrvatske države i hrvatskog naroda", rekao je Škoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:43