ZADOVOLJAN

Ćorić u posjetu Mesnoj industriji Vajda: ‘Imamo nekoliko velikih odlikaša na domaćem tržištu‘

Od strane konkurencije branit ćemo se povećanjem proizvodnosti i konkurentnosti domaće industrije, rekao je ministar
Tomislav Ćorić u Vajdi s predsjednikom Uprave Alanom Kajmovićem
 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić tijekom posjeta mesnoj industriji Vajda u ponedjeljak je čestitao predsjedniku Uprave te kompanije Alanu Kajmoviću na poslovnim rezultatima za 2019. te pozdravio proširenje proizvodnje koje se planira u idućem razdoblju, čime će se uvoz mesa dodatno umanjiti.

"Mi smo u programu HDZ za ove izbore, pa onda i programu Vlade za 2020. do 2024. jasno definirali da će jedan od naših ciljeva biti povećanje samodostatnosti u području prehrambene industrije i energetike. U ta dva područja možemo smanjiti udio uvoza i smanjiti negativni saldo u vanjskotrgovinskoj bilanci", izjavio je ministar Ćorić.

Govoreći o obrani od strane konkurencije, rekao je kako je najbolji način da se to učini povećanjem proizvodnosti i konkurentnosti domaće industrije. Najavio je da će sredstva iz EU fonda za oporavak i razvoj, kao i sredstva iz operativnog programa biti usmjerena u jačanje proizvodnih kapaciteta, dodavši kako se ti natječaji mogu uskoro očekivati.

O mogućem dolasku robe iz drugih država, koja je ostala višak na tim tržištima uslijed pandemije Covida-19 i to po cijenama ispod tržišnih, Ćorić smatra da to treba promatrati kroz kvalitetu takvog mesa, sugerirajući da će inspekcije znati zaštititi domaće tržište od konkurentne robe.

O budućnosti mesne industrije u Hrvatskoj, pak, kaže da nekoliko velikih "odlikaša" na domaćem tržištu ima veliki potencijal te da hrvatska dostatnost na području proizvodnje svinjskog i kravljeg mesa može biti puno veća nego do sada. "To ćemo pokazati stimulirajući povećanje proizvodnih kapaciteta u domaćoj industriji" zaključio je.

Predsjednik Uprave Vajde Alen Kajomović izjavio je da je kompanija po prihodima i rastu dobiti tvrtka broj jedan u Međimurskoj županiji, koja je jedna od 'najpoduzetničkijih' županija u Hrvatskoj. Vajda je u 2019. ostvarila ukupni prihod od 518,56 milijuna kuna, što je za 150 milijuna više nego godinu ranije. Tvrtka je u posljednje dvije godine poslovala s dobiti, pri čemu u 2019. od 16,5 milijuna kuna.

Ključnim smatra podršku države na području svinjogojstva, jer bez nje se ne može napraviti iskorak na području samodostatnosti u proizvodnji hrane. "Ta tematika nam je u 4. i 5. mjesecu pokazala koliko je bitna za Hrvatsku", izjavio je Kajmović dodavši kako je preduvjet samodostatnosti količina proizvodnje.

"Mi u Hrvatskoj proizvodimo 800 do 900 tisuća svinja, a realna potreba je 2,6 milijuna" istaknuo je, dodavši da se veća potražnja od ponude pokriva uvozom. "Ono što je naš cilj da tu razliku nadoknadimo domaćom proizvodnjom" poručio je Kajmović, dodavši i da se osjetio pad u poslovanju zbog smanjenog turizma ove godine.

S ministrom Ćorićem razgovarao je i o tome kako država može izaći u susret poslodavcima da se smanji trošak radnika. Poručio je pritom da nema problema s pronalaskom radnika, jer ih je trenutačno zaposleno 284.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o uvozu mesa, rekao je da trenutačno uvoze oko 20 posto, jer nema dovoljno domaćeg mesa za pokrivanje proizvodnih potreba tvrtke. No poručio je da čine sve da se to smanji. Uvjeren je da kad se osigura u potpunosti domaća proizvodnja, cijena tog mesa neće biti skuplja od uvoznog, već naprotiv, da će hrvatsko meso biti jeftinije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:23