INFRASTRUKTURA

Ćorić: ‘Učinjen je ogroman iskorak u izgradnji sustava gospodarenja otpadom‘

Ćorić je istaknuo kako je tijekom 2019. godine razina odvajanja otpada u cijeloj Hrvatskoj uvećana s 31 na 37 posto
Tomislav Ćorić
 Srdjan Vrancic/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ocijenio je u petak kako je u proteklih nekoliko godina kontinuiranom izgradnjom infrastrukture na razini cijele Hrvatske učinjen ogroman iskorak u izgradnji sustava gospodarenja otpadom.

Na službenom početku dodjele spremnika za odvojeno prikupljanje otpada kućanstvima Ćorić je istaknuo kako je tijekom 2019. godine razina odvajanja otpada u cijeloj Hrvatskoj uvećana s 31 na 37 posto, a što je iskorak ostvaren kombiniranom akcijom izgradnje infrastrukture te povećanja svijesti i informiranosti građana.

Ističe kako se dodjelom spremnika gradu Osijeku i komunalnom poduzeću "Unikom" nastavlja s tom akcijom, a riječ je o ukupno milijun i 230 tisuća spremnika koji će biti podijeljeni u više od 400 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje su aplicirale za taj projekt te tako omogućiti građanima odvojeno prikupljanje otpada.

"Hrvatska je prelijepa zemlja fenomenalnih prirodnih vrijednosti i raznolikosti te zaslužuje da u idućem razdoblju učinimo sve da ne dođe do daljnjeg onečišćenja okoliša, a ovakvim postupanjem i odvajanjem otpada to i činimo", poručio je ministar Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić istaknuo je kako je ovo je najveći projekt takve vrste u Europi vrijedan 370 milijuna kuna, koji su nadležno Ministarstvo i Fond, osigurali iz EU sredstava.

Ovih 32 tisuće spremnika koliko će Osijeku u konačnici biti isporučeno bit će nadogradnja postojećeg sustava gospodarenja otpadom koji uključuje sanaciju postojećih odlagališta i izgradnju novih reciklažnih dvorišta, rekao je Kukić.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota kazao je kako će tim projektom svi građani koji žive u obiteljskim kućama imati istu mogućnost odvajanja otpada kao i oni koji žive u višestambenim zgradama, čime će se u potpunosti zadovoljiti potrebe grada.

U proteklom razdoblju uz postojeće reciklažno dvorište izgradili smo još dva nova u vrijednosti osam milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva EU fondova, a trenutno smo u fazi izgradnje četvrtog reciklažnog dvorišta gdje bi radovi trebali započeti u prvom tromjesečju 2021. godine te iste godine i biti dovršeni, izvijestio je Piližota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:40