GOSPODARENJE OTPADOM

Ćorićeva izjava digla Medulin na noge: ‘On vrijeđa zdrav razum, smrad je nepodnošljiv‘

Zbog smrada koji se posebno osjeća ljeti, već godinama prosvjeduju mještani okolnih naselja koji sumnjaju da centar zagađuje okoliš
Tomislav Ćorić; Županijski centar za gospodarenje otpadom
 Cropix

Izjava ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića kako je Kaštijun ogledni primjer centra za gospodarenja otpadom u državi, očekivano je podignula na noge mještane Medulina i okolice gdje se centar nalazi. Naime, zbog izrazitog smrada koji se posebno osjeća ljeti, već godinama protiv centra prosvjeduju mještani okolnih naselja koji sumnjaju i na to da centar zagađuje okoliš. Njihovim se protestima priključila i sama Općina Medulin, na čijem području se i nalazi centar, kojoj je čak namjera zatražiti zatvaranje Kaštijuna, ukoliko se pokaže da uistinu zagađuje zrak i tlo. A za to je potrebno najprije provesti vještačenje.

- Općina Medulin je na Trgovačkom sudu u Pazinu pokrenula zahtjev za osiguranje dokaza kako bi se pokrenuo postupak zatvaranja županijskog centra gospodarenja otpadom dok god se ne steknu uvjeti za njegov ispravan rad. Trgovački sud imenuje vještaka, istaknuo je medulinski načelnik Goran Buić. Dodao je da Kaštijun ne funkcionira te da je projekt proveden pogrešno.

- Fond za zaštitu okoliša sada financira greške i vjerujem da je izjava ministra u tom smjeru. A to reći je uvreda za zdrav razum i zdravlje mještana svih okolnih naselja. Ukoliko je to dobar primjer, preporučio bih kolegama načelnicima i gradonačelnicima da isto naprave u svojim sredinama ukoliko žele provoditi politiku iseljavanja i uništavanja gospodarstva, kazao je Buić. Dodao je i da Kaštijun negativno utječe i na okolno gospodarstvo. Primjerice općina je do Kaštijuna razvijala poslovnu zonu gdje se trebao izgraditi trgovački centar, ali je investitor od toga odustao.

- Općina Medulin je tamo s poduzetnicima trebala otvoriti i niz poduzetničkih inkubatora, prostorija za rad mladih i start upova, ali zbog negativnih utjecaja Kaštijuna i negativnog imidža općine Medulin zbog njega, taj projekt se nije dogodio, kazao je medulinski načelnik.

Smrad s Kaštijuna ne nepodnošljiv, posebno u ljetnim mjesecima, ističe i Dražen Mišković, mještanin obližnjih Banjola i predsjednik općinskog vijeća.

- To se događa u ljetnim mjesecima kada se dovozi veća količina otpada iz cijele Istre. Taj smrad jako osjete Banjole, Pomer, Vinkuran, a u pojedinim danima to se osjeti i u Medulinu te Pješčanoj Uvali. Kaštijun bi jedino trebao svima biti primjer kako se takav centra ne bi trebao napraviti i kako ovakva lokacija nije pogodna za takav jedan centar. On je izgrađen u najturističkijem dijelu regije. Turisti nas redoviti pitaju od kuda taj smrad i što se događa na toj lokaciji. Ni sami ne znamo što da im objasnimo da se druge godine vrate nazad. Čuo sam da je zbog toga bilo dosta otkazivanja rezervacija smještaja. Ljudi bi došli, a nakon dan ili dva ni napustili smještaj jer jednostavno ne možete sjediti vani na terasi, zaključio je Mišković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:21