PROZVAO NOVINARA KREŠIĆA

ĆORIĆEVA IZJAVA IZAZVALA BURU NA POLITIČKOJ SCENI 'Mora podnijeti ostavku, ako je ovo istina imamo ozbiljniji problem od epidemije'

 
Tomislav Ćorić
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Ministar Tomislav Ćorić prozvao je u utorak reportera N1 televizije Hrvoja Krešića za pisanje u novinarskim grupama rekavši mu kako se iz njegova rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

- U jednoj novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo... Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete - rekao je Ćorić.

Krešić je nakon ministrove izjave u programu N1 televizije rekao kako ministar i Vlada očito prate internu komunikaciju hrvatskih novinara.

Na ministrove izjave odmah su počele stizati reakcije na društvenim mrežama.

- Ćorić hitno treba podnijeti ostavku i otkriti sve detalje o tome odakle mu uvid u privatnu komunikaciju novinara. Ako je ovo istina, onda imamo problem ozbiljniji i od recesije i od epidemije. Imamo Vladu koja špijunira svoje vlastite građane, i to novinarke i novinare, napisao je nezavisni zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru.

Na Twitteru je reagirao i Gong.

- Ministar zna što piše u novinarskim grupama i to priznaje novinaru Krešiću koji mu postavlja pitanja. Na kakve novinarske grupe misli? Nadzire li @VladaRH novinarske grupe? Ovo pod hitno mora biti objašnjeno!, upozorili su.

I bivša premijerka Jadranka Kosor se oglasila.

- Znači; u državi koja predsjedava EU potpisnik nije što i supotpisnik, javnost slučajno saznaje da hrvatsku naftu ne šaljemo u hrvatsku nego mađarsku rafineriju, a ministar se hvali da zna što privatno piše novinar. Tko je rekao da se predsjedanje neće pamtiti, komentirala je.

Ni SDP-ovac Peđa Grbin ovo nije mogao prešutjeti.

- Čekaj, čekaj: osim što se sklapa dealove s Orbanovom klikom, sada ćemo preuzeti i njihove metode praćenja & diskreditiranja novinara!?!, napisao je na Twitteru.

Kratko je reagirao i SDP: 'Sramotan napad na novinara i sve novinare. To može samo HDZ'.

Podsjetimo, TV reporter ministru je postavljao pitanja vezana uz objavu Memoranduma u Nacionalu prema kojemu je između INA-e i Janafa dogovoren transport 247.000 tona hrvatske nafte iz Siska, umjesto u Rijeku, na preradu u Mađarsku.

Na pressici Mosta o ovom slučaju oglasio se Nikola Grmoja.

- Ovo je skandalozno, ozbiljno ćemo se konzultirati kakve poteze povuči, ovo je tehnička Vlada, nema puno izbora. Poslat ćemo poruku građanima da, oni koji se ovakvim metodama koriste, ne zaslužuju njihovo povjerenje, rekao je.

'Imam iskustva s HDZ-ovim neovlaštenim prisluškivanjem'

U priopćenju za medije politička platforma Možemo! osudila je, kako su naveli, neviđeni napad ministra Ćorića na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića.

Ministar Ćorić je izjavom kojom je napao Krešića zapravo otkrio da HDZ-ova Vlada prati internu novinarsku korespondenciju i onda to sasvim otvoreno priznaje i koristi za napade na novinare, ističu.

Naime, Ćorić se izravno pozvao na komunikaciju o kojoj “slučajno” ima saznanja, a odvijala se u jednoj od zatvorenih novinarskih grupa. Radi se, dakle, o evidentno privatnoj komunikaciji, smatraju.

Traže da se hitno ispita jesu li Ministar Ćorić i drugi članovi Vlade neovlašteno prikupljali podatke iz privatne korespondencije novinara.

Također traže da Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost provede stručan nadzor nad sigurnosnim službama, a uputit ćemo i predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno obavještajnih agencija kako bi se utvrdilo jesu li eventualno sigurnosne službe pratile novinarsku korespondenciju, te kako bi se rasvijetlile sve okolnosti i načini na koje je ministar Ćorić došao u posjed privatne novinarske prepiske.

- Nažalost, imam iskustva s HDZ-ovim neovlaštenim praćenjem i prisluškivanjem, te ću to iskustvo, zajedno s kolegama i kolegicama iz naše platforme, iskoristiti kako bismo ovaj slučaj istjerali do kraja, izjavila je koordinatorica platforme Možemo! Sandra Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:12