PREDSJEDNIK POVJERENSTVA

Ćorušić: Novi zakon o pobačaju neće se bitno razlikovati od sadašnjeg

 Bruno Konjević/CROPIX

Predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva koje se bavi analizom zakonskih prijedloga u zemljama Europske unije o prekidu trudnoće, Ante Ćorušić izjavio je u srijedu nakon sjednice Povjerenstva, kako se njihov prijedlog, koji bi trebao biti podloga za izradu novog zakona, neće bitno razlikovati od rješenja u postojećem zakonu.

"Prijedlog Povjerenstva neće biti bitno drugačiji od postojećeg zakona ali će na neki način biti promijenjen i prikladan trenutku u koje se nalazi hrvatsko društvo", rekao je Ćorušić. Prijedlog bi, kaže, mogao biti gotov za tri tjedna, kada će se održati iduća sjednica Povjerenstva.

"Zadaća Povjerenstva jest da analizira zakonska rješenja 27 ostalih članica EU i da na temelju toga da stručni prijedlog, stručnu podlogu radnoj skupini koja će izraditi definitivni nacrt zakona", kazao je. Radi se o multidisciplinarnom pristupu, medicinskom, pravnom i etičkom problemu, a potrebno je i vrijeme da se prouče opsežni materijali koje su dobili iz tih zemaja EU.

Govoreći o pojedinim rješenjima, Ćorušić je rekao kako će u novom zakonu najvjerojatnije kao rok do kojem se može napraviti pobačaj ostati 10 tjedana a najavio je i mogućnost uvođenja savjetovanja prije pobačaja koje ne bi bili obavezni.

Član Povjerenstvva Nenad Hlača, predsjednik Katedre za obiteljsko pravo na riječkom Pravnom fakultetu, kazao je kako kako je rok od dvije godine koji je za donošenje zakona postavio Ustavni sud instruktivni rok i da nije potrebno tražiti njegovo produljenje za donošenje zakona.I

"Evidentno je da se ono što se nije radilo 30 godina, ne može prerezati u toku od par mjeseci jer se radi o delikatnom pitanju. Čini mi se da je već puno što se ova vlada uhvatila u koštac s jednom tako delikatnim problemmom ali ne može se vladu siliti da preko noći prereže i donese zakon", kaže Hlača.

Smatra kako je važno problem istraži i preloži rješenje koje će biti priimjereno sadašnjem trenutku medicinske struke, etike i hrvatskom pravnog sustava.

Ministar Milan Kujundžić izjavio je u Hrvatskom saboru da novi zakon vjerojatno neće biti donesen u roku koji je naložio Ustavni sud.

Inače, broj pobačaja u Hrvatskoj drastično se smanjio u zadnjih dvadesetak godina i u daljnjem je padu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2017. bilo 2416 legalno induciranih pobačaja, dok je 2003. bilo registrirano 5923 takvih pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2021 19:17