STJEPAN MESIĆ

‘Čović i Dodik su razbijači BiH, moraju se spriječiti negativni utjecaji iz Zagreba i Beograda‘

Ocijenio je da još uvijek ima onih koji misle da je sporazum Miloševića i Tuđmana iz Karađorđeva 1991. godine o podjeli BiH
Stjepan Mesić
 Josko Supic/Cropix

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da su pomaci u Bosni i Hercegovini mogući ako se spriječe negativni utjecaji iz Zagreba i Beograda te ako EU nametne konkretne sankcije liderima u BiH koji neprestano rade na njezinom raspadu, prenosi portal danas.rs.

- Ako se Zagreb pridržava principijelne politike da podržava BiH u njenim granicama, onda politika prema čelniku HDZ-a u BiH Draganu Čoviću, razbijaču BiH, mora biti drugačija. S jedne strane pričamo o tome kako podržavamo BiH, a onda podržavamo onoga koji razbija BiH. Isto se odnosi i na Beograd koji je navodno za cjelovitu BiH, a u svemu podržava Milorada Dodika koji svakodnevno razbija BiH, rekao je Mesić na online Forumu Igmanske inicijative „Euroatlantske integracije i Zapadni Balkan“.

Ocijenio je da još uvijek ima onih koji misle da je sporazum pokojnih predsjednika Srbije i Hrvatske, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva 1991. godine o podjeli BiH, moguće provesti, da je moguće razbiti BiH i promijeniti granice u regiji.

Mesić je rekao da međunarodna zajednica treba isključiti iz politike u BiH one koji ne priznaju pravila.

- Moraš priznavati državu u kojoj živiš. A Dodik i Čović je ne priznaju. Ako predstavnici određenih političkih snaga kažu da su protiv građanske države, oni nemaju što tražiti u Europi. Pa o čemu oni govore? Oni govore o 17. stoljeću! S druge strane, Europa nažalost nema danas vođu, ona rješava svoje unutarnje probleme i nema poruka onima koji imaju pogrešnu politiku prema BiH, koji razbijaju BiH“, ukazao je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:20